FAZ: Η Τουρκία ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με Βρυξέλλες και Αθήνα

FAZ: Η Τουρκία ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με Βρυξέλλες και Αθήνα

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ο Rainer Hermann, αναφέρεται στη στροφή της Τουρκίας και του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan για να προσεγγίσει την ΕΕ και την Αθήνα.

Ο τόνος της Τουρκίας έναντι της ΕΕ αλλάζει, αναφέρει ο Rainer Hermann στο άρθρο του. Δέκα εβδομάδες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan συνέστησε «διανοητικό έλεγχο» στον Γάλλο αρχηγό του κράτους Emmanuel Macron και κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, είπε τώρα μιλώντας προς τους Πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να υπάρξει μία «θετική ατζέντα» και μία «νέα σελίδα» στις σχέσεις. Ο ίδιος ελπίζει ότι «οι Ευρωπαίοι φίλοι θα επιδείξουν την ίδια θέληση». Η Τουρκία θα πρέπει να πάρει «την θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Ως Πρωθυπουργός συναντούσε τακτικά έως το 2014 τους Πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα. Το γεγονός ότι τώρα τους ζήτησε και πάλι να συναντηθούν υπογραμμίζει τη βούλησή του για βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ.

Ήδη τη Δευτέρα η Τουρκία πρότεινε να ξαναρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου οι διμερείς διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα για θέματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα ήδη συμφώνησε να γίνει αυτό. Οι συνομιλίες για ζητήματα σχετικά με τα σύνορα, το Δίκαιο της Θάλασσας και τον εναέριο χώρο διακόπηκαν πριν από πέντε χρόνια. Εδώ και περισσότερο από μισό χρόνο, η ΕΕ πιέζει για επανάληψή τους. Ο Erdogan δήλωσε στους Πρέσβεις της ΕΕ ότι πιστεύει πως αυτές οι συνομιλίες θα εγκαινιάσουν μια «νέα εποχή» στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο Erdogan κάλεσε την Ελλάδα να μην συνεχίσει «την κλιμάκωση των εντάσεων».

Ένα άλλο θετικό μήνυμα από την Άγκυρα είναι ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο έπλεε τους τελευταίους μήνες στα αμφιλεγόμενα ύδατα, θα δραστηριοποιείται έως τα τέλη Ιουνίου μόνο σε μη αμφισβητούμενα παράκτια ύδατα γύρω από την Αττάλεια. Αυτό προκύπτει από τις τουρκικές NAVTEX. Η τουρκική προθυμία για συνέχιση των συνομιλιών για το μέλλον της Κύπρου θεωρείται επίσης ένα θετικό μήνυμα. Η Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ Jane Holl Lute ταξίδεψε και πάλι στο νησί. Ο Erdogan είπε στους Πρέσβεις της ΕΕ ότι μετά από πολλά αποτυχημένα μοντέλα για την Κύπρο, θα πρέπει επιτέλους να βρεθεί ένα ρεαλιστικό. Η Τουρκία πιέζει για λύση δύο κρατών.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Cavusoglu θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου για συνομιλίες με τον Josep Borrell, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Επιπλέον, προετοιμάζεται μια επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Από τον Νοέμβριο η Τουρκία ανακοίνωσε την επιστροφή σε μία μεταρρυθμιστική ατζέντα, ειδικά στην Οικονομία, τη Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Κυρίως η Δικαιοσύνη χρειάζεται μεταρρύθμιση, αν και ο κυβερνητικός εταίρος του AKP του Erdogan, το εθνικιστικό MHP, έχει εκφράσει την αντίθεσή του. Ωστόσο, όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν και πάλι σε κίνηση την οικονομία έχουν μάλλον ρεαλιστικές πιθανότητες να υλοποιηθούν. Η Τουρκία προφανώς θα επιδιώκει να πληροί τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Ένα βασικό σημείο θα είναι η ανανέωση της Συμφωνίας για τους Πρόσφυγες του Μαρτίου του 2016. Η Τουρκία πιθανόν να επιδιώξει τη συνεργασία για τα εμβόλια και για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο Rainer Hermann, σχολιάζει επίσης ότι ο Erdogan, έχει επιλέξει μια νέα πορεία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει μεγάλα σχέδια για τη νέα χρονιά. Αντί της αντιπαράθεσης, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, τώρα στρέφεται στη συνεργασία, και έτσι ξεκίνησε μια πλατιά επίθεση διαλόγου. Οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα για τη Μεσόγειο, οι οποίες είχαν διακοπεί για πέντε χρόνια, θα επαναληφθούν. Μετά από χρόνια αποξένωσης, επίκειται η αποστολή Τούρκου Πρέσβη στο Ισραήλ. Τούρκοι διπλωμάτες εργάζονται για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία. Και επιπλέον ο Erdogan προσκάλεσε τους Πρέσβεις της ΕΕ σε συνάντηση για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια και τους προσέφερε μια «θετική ατζέντα».

Ο Erdogan δεν είναι ιδεολόγος, αλλά άνθρωπος της εξουσίας, ο οποίος -μέχρι στιγμής με μεγάλη επιτυχία- έχει ακολουθήσει το ένστικτό του και έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες που του προσφέρθηκαν. Τώρα οι γενικές συνθήκες έχουν αλλάξει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Στην Ουάσινγκτον ο Erdogan θα έχει να κάνει στο μέλλον με έναν Πρόεδρο που δεν θα τον προστατεύει. Η Αμερική και η Ευρώπη θα συντονίζονται και πάλι στενότερα. Στο εσωτερικό, η πανδημία χτυπά με σφοδρότητα την Τουρκία, τόσο από οικονομικής όσο και από υγειονομικής απόψεως. Η ΕΕ πρόσφατα έσφιξε τα λουριά επιβάλλοντας τον Δεκέμβριο κυρώσεις, έστω και ελαφρές. Από όλα αυτά ο Erdogan κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συνεργασία πλέον θα είναι πιο αποδοτική απ’ ό,τι η μέχρι τώρα αντιπαράθεση. Και έτσι ακολουθεί μια νέα πορεία./ibna