Μαυροβούνιο: Νέα απόρριψη πρότασης του κυβερνώντος συνασπισμού από Đukanović

Μαυροβούνιο: Νέα απόρριψη πρότασης του κυβερνώντος συνασπισμού από Đukanović

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει το έγγραφο για την απόλυση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Στρατού του Μαυροβουνίου (VCG) Dragutin Dakić και του Στρατηγού Rajko Pešić. Σε δελτίο τύπου, ο Đukanović τόνισε ότι θα συγκαλούσε αντ’ αυτού σύνοδο του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας, το οποίο είναι υπεύθυνο για αυτά τα θέματα.

Στο τέλος του περασμένου έτους, ο Đukanović έλαβε δύο προτάσεις από το Υπουργείο Άμυνας για την απόλυση του Dakić και την απόλυση και τον τερματισμό της θητείας του στρατηγού Pešić.

Όπως ανέφερε, και οι δύο πράξεις υπογράφηκαν από δύο μέλη του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας – τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Aleksa Bečić και τον πρωθυπουργό Zdravko Krivokapić.

«Επιπλέον, πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ ότι αυτά τα σχέδια αποφάσεων συνοδεύονταν από την απόφαση του Υπουργού Άμυνας για την αποχώρηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του VCG, Στρατηγού Dragutin Dakić,» σημειώνει η ανακοίνωση.

Υπενθύμισε ότι η απόφαση για το διορισμό και την απόλυση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου εμπίπτει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας, το οποίο λαμβάνει αποφάσεις με συναίνεση βάσει του Κανονισμού.

Ο Đukanović επεσήμανε ότι στο έργο του Συμβουλίου, η διαδικασία προβλέπει αποφάσεις του οργάνου μεταξύ των συνόδων με τη συγκατάθεση και την υπογραφή των μελών του για πολλά θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

«Ωστόσο, μέχρι τώρα, το Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας δεν έχει αποφασίσει ποτέ για την εκλογή ή την απόλυση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του VCG χωρίς να πραγματοποιήσει σύνοδο του Συμβουλίου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια νέα διαδικασία αυτή τη φορά,» επεσήμανε ο Đukanović.

Είπε ότι πιστεύει ότι η τελική αντικατάσταση του επικεφαλής του VCG αντιπροσωπεύει ένα ζήτημα κρατικής σημασίας που αξίζει μιας συνόδου στο Συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει τα τρία υψηλότερα όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας στο Μαυροβούνιο.

«Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Άμυνας, πραγματοποιήθηκαν νομικές και διαδικαστικές παραλείψεις που με ανάγκασαν να υιοθετήσω μια αντίθετη στάση απέναντι σε αυτήν την πράξη,» δήλωσε ο Đukanović, τονίζοντας ότι η πρώτη νομική παράλειψη συνιστούσε παραβίαση των διατάξεων του Νόμου για το Στρατό.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, οι προτάσεις για την απόλυση των αρχηγών Dakić και Pešić υποβλήθηκαν κατά παράβαση των βασικών διαδικασιών που καθορίζονται από το άρθρο 12 του Κανονισμού του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας.

Σε αυτό το άρθρο, εξήγησε ο Đukanović, δηλώνεται ότι τα υλικά που υποβάλλονται προς εξέταση στο Συμβούλιο, ανεξάρτητα από το βαθμό απορρήτου που τους έχει δοθεί, καθώς και όλα τα έγγραφα του Συμβουλίου, μπορούν να κοινοποιούνται στο κοινό μόνο με τη συγκατάθεση αυτού του σώματος.

Όπως εξηγεί, δεν ζητήθηκε τέτοια συγκατάθεση, «και μάλλον δεν ελήφθη ούτε από το Συμβούλιο.»

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, και πάνω απ’ όλα τη σημασία που έχει αυτό το ζήτημα, δεν θα υπογράψω τις προτεινόμενες αποφάσεις που μου υποβλήθηκαν. Αντ’ αυτού, θα συγκαλέσω σύνοδο του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας,» δήλωσε ο Đukanović.

Προσέθεσε ότι είχε ήδη εξουσιοδοτήσει τον γραμματέα του Συμβουλίου να συντονίσει την ημερομηνία πιθανής συνόδου με τα μέλη αυτού του οργάνου. /ibna