Κροατία: Νέα μέτρα για αφίξεις από το εξωτερικό

Κροατία: Νέα μέτρα για αφίξεις από το εξωτερικό

Την Τετάρτη, το Εθνικό Αρχηγείο Πολιτικής Προστασίας της Κροατίας ενέκρινε μια νέα απόφαση για τη διέλευση των κρατικών συνόρων, η οποία περιορίζει τις μη αναγκαίες αφίξεις στην Κροατία, ειδικά από χώρες όπου εξαπλώνεται ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Νότια Αφρική.

Το Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας θα καθορίσει τον κατάλογο αυτών των χωρών και θα εφαρμοστούν ειδικά επιδημιολογικά μέτρα σε επιβάτες από αυτές τις χώρες, ανέφερε ο Αρχηγός Προσωπικού Davor Božinović σε συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας ότι η απόφαση δεν είχε καμία σχέση με την ιθαγένεια, αλλά με την περιοχή από την οποία κατέφθαναν οι ταξιδιώτες.

«Οι επιβάτες από αυτές τις χώρες πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR 48 ωρών κατά την άφιξή τους στην Κροατία και θα τοποθετηθούν σε απομόνωση για 14 ημέρες. Προς το παρόν, η Μεγάλη Βρετανία και η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο,» δήλωσε ο Božinović.

Προσέθεσε ότι η περίοδος καραντίνας τους θα μπορούσε να μειωθεί σε επτά ημέρες εάν υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο σε εξουσιοδοτημένα ιδρύματα και βρεθούν αρνητικοί στον ιό.

Για άτομα από τρίτες χώρες που ταξιδεύουν για επείγοντες προσωπικούς λόγους – κηδείες, ιατρική περίθαλψη κ.λπ., η διαμονή τους στην Κροατία περιορίζεται σε 12 ώρες κατ’ ανώτατο όριο.

«Έχουν εισαχθεί ειδικές διατάξεις για άτομα που έρχονται να παράσχουν βοήθεια στις σεισμοπαθείς περιοχές. Θα μπορέσουν να εισέλθουν στην Κροατία με την προηγούμενη συγκατάθεση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, με άλλα λόγια χωρίς έλεγχο,» συνέχισε ο Božinović.

Ο υπουργός Υγείας Vili Beroš δήλωσε ότι σήμερα, για πρώτη φορά από τις 22 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, η Κροατία κατέγραψε λιγότερες από 2.000 νοσηλείες (1993), ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων παρέμεινε κάτω από 30.

«Πρέπει να αποφύγουμε τον εφησυχασμό. Ωστόσο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα ισορροπημένα μέτρα μας αποφέρουν αποτελέσματα και αυτή είναι η καλύτερη συνταγή στην Κροατία για την καταπολέμηση της επιδημίας,» δήλωσε ο Beroš.

Η Διευθύντρια της Κλινικής για Λοιμώδη Νοσήματα «Δρ. Fran Mihaljević», Alemka Markotić, κάλεσε για άλλη μια φορά ασθενείς με χρόνιες παθήσεις να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους το συντομότερο δυνατό σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα Covid-19, ώστε η θεραπεία να μπορεί να χορηγηθεί εγκαίρως.

Ακόμη, άτομα που εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα δυσκολεύονται να ανακάμψουν στη μετά COVID περίοδο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου στο περιοδικό Lancet, δήλωσε η Markotić. Περίπου 1.733 άτομα που μολύνθηκαν από τον ιό του Covid-19 παρακολουθήθηκαν για έξι μήνες, με την έρευνα να περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη περίοδο επαναληπτικής εξέτασης και το μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος. Διαπιστώθηκε ότι στο 76% των ασθενών που παρακολουθήθηκαν τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα επηρέασαν την ποιότητα ζωής και την υγεία τους.

Η πιο συνηθισμένη, εξηγεί, ήταν η σοβαρή κόπωση, η οποία παρατηρήθηκε στο 63% του δείγματος. Το 26% αντιμετώπιζε προβλήματα ύπνου και το 23% αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη και άγχος. /ibna