Κύπρος: Συναντήθηκε ο Αναστασιάδης με την Spehar για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Κύπρος: Συναντήθηκε ο Αναστασιάδης με την Spehar για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Πραγματοποιήθηκε το πρωί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με την Ειδική Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Elizabeth Spehar, ενόψει της ενημέρωσης που θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου 45 λεπτά και σε αυτή παρόντες ήταν εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο επίκεντρο των επαφών της Elizabeth Spehar ήταν το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η Ειδική Εκπρόσωπος είχε συνάντηση μετά τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar.

Τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του μήνα η προσοχή και το βάρος των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στρέφεται προς την κατεύθυνση των συζητήσεων που θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Η Λευκωσία έχει ξεκινήσει ένα μαραθώνιο επαφών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χθες την πρώτη από πέντε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Νίκος Χριστοδουλίδης και Sergey Lavrov συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της άτυπης πενταμερούς, καθώς επίσης και τις διεργασίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και σήμερα. Θα μιλήσει με τους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Κίνας και της Βρετανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν την προετοιμασία ενός νέου πλαισίου με νέες παραμέτρους από τον Γενικό Γραμματέα.

Σύμφωνα με όσα επικαλείται ο Φιλελεύθερος, ο Antonio Guterres δεν αποκλείεται να ακολουθήσει τη διαδικαστική φόρμουλα του Crans Montana και μετά από διμερείς επαφές με την έναρξη της άτυπης πενταμερούς να καταθέσει νέο πλαίσιο με συγκεκριμένες παραμέτρους.

Η Jane Holl Lute μετά και τις επαφές της στην Κύπρο θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις και τις επικοινωνίες με τα εμπλεκόμενα μέρη από την έδρα της στη Νέα Υόρκη, προετοιμάζοντας όσο γίνεται καλύτερα την άτυπη διάσκεψη 5+1 που θα είναι προπαρασκευαστικού χαρακτήρα. Συνάντηση που όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Κατά τις επαφές στην Κύπρο, η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών είχε υπενθυμίσει προς τις δύο πλευρές ότι ο Γενικός Γραμματέας αναμένει από όλους να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το πώς προχωρά η διαδικασία./ibna