Βουλγαρία: Να ξεπεραστούν τα συναισθήματα, για να βρεθεί λύση με τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε η Zaharieva

Βουλγαρία: Να ξεπεραστούν τα συναισθήματα, για να βρεθεί λύση με τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε η Zaharieva

«Η στάση του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας σχετικά με το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα από τα θαύματα, γιατί είναι τόσο σπάνιο για εμάς να έχουμε ομοφωνία σε οτιδήποτε. Τόσο η βουλγαρική κοινωνία όσο και τα βουλγαρικά κόμματα έχουν παρόμοια στάση σε αυτό το θέμα. Έτσι, οι εκλογές – είναι μια από τις αυταπάτες τους».

Αυτό δήλωσε στο κανάλι bTV η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva ως απάντηση στους ισχυρισμούς ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας περιμένει τις εκλογές στη Βουλγαρία για να λύσει τα προβλήματα με τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ.

Η αναπληρωτής Πρωθυπουργός διαφωνεί κατηγορηματικά σημειώνοντας ότι αυτό ήταν απολύτως λάθος.

«Η σκέψη ότι κάτι θα αλλάξει μετά τις εκλογές στη χώρα μας είναι λάθος. Αντίθετα, αν αλλάξει κάτι, θα επιδεινωθεί για αυτούς», τόνισε η Zaharieva.

Είπε επίσης ότι δεν υπήρξε τίποτα μυστικό στη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για τις συνομιλίες με τη Βουλγαρία, Vlado Buckovski.

«Είμαστε ανοιχτοί. Κινούμαστε βάσει της συμφωνίας», τόνισε η Zaharieva.

«Μία από τις προϋποθέσεις για να κάνεις κάτι και να είσαι σε θέση να αρχίσεις να εργάζεσαι με λογικό τρόπο για την επίλυση προβλημάτων είναι η μείωση των συναισθημάτων. Όσο περισσότερο μιλάμε χωρίς συναισθήματα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να τελειώσουμε τη δουλειά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, η γλώσσα είναι μια από τις αυταπάτες που προσπαθεί να προτείνει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος, να σταματήσουμε να εκπαιδεύουμε και να θεμελιώνουμε ένα έθνος βασισμένο σε αντιβουλγαρισμό, να τερματίσουμε τη γλώσσα του μίσους, να τερματίσουμε την εκπαίδευση του μίσους προς τη βουλγαρική γλώσσα. Αυτό θέλουμε, τίποτα τόσο περίπλοκο κατά τη γνώμη μου, προφανώς πολύ περίπλοκο κατά τη γνώμη τους», είπε η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Η Zaharieva σχολίασε επίσης τις διαβουλεύσεις που διεξάγει ο Πρόεδρος Radev στη λεωφόρο Dondukov όπου βρίσκεται η Προεδρία, για 2 ημέρες .

«Δυστυχώς, είναι ήδη τόσο προφανές ότι σε αυτές τις διαβουλεύσεις κάποιος θέλει να πει ότι οι εκλογές θα υποστούν χειραγώγηση, βεβαίως, αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να ψηφίσουν, πιστεύοντας ότι όλα είναι προκαθορισμένα. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο φλερτ. Δεν ξέρω ποια θα είναι τα πολιτικά οφέλη για τον πρόεδρο, είπε η Zaharieva.

Βεβαίως, είναι μια ειδική κατάσταση, αλλά προετοιμάζουμε, τόσο τις εκλογές στη Βουλγαρία όσο και στο εξωτερικό. Δεν προσπαθούμε να αρνηθούμε στους πολίτες το δικαίωμα ψήφου, είπε η Zaharieva, αλλά σημείωσε ότι οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον Εκλογικό Κώδικα δεν είναι καλή ιδέα, ειδικά όσον αφορά την επιστολική ψήφο.

Είναι επικίνδυνο να αλλάξετε τον Εκλογικό Κώδικα στην τελευταία περίπτωση.

Καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να υποχρεώσουμε τους ταχυδρομικούς φορείς σε ορισμένες χώρες, στην πραγματικότητα να γίνουν μίνι εκλογικά τμήματα, που πρέπει να μαζέψουν τα ψηφοδέλτια και να τα στείλουν», πρόσθεσε η Zaharieva.

Είμαστε έτοιμοι για τις 28 Μαρτίου, είπε η Ekaterina Zaharieva. Ήταν κατηγορηματική στο ότι κάθε φορά που διεξάγονται εκλογές στο εξωτερικό, το Υπουργείο Εξωτερικών θέλει να ανοίξει τμήματα εκτός των διπλωματικών αποστολών, όπου το επιτρέπουν οι χώρες.

Η επικεφαλής της Βουλγαρικής Διπλωματίας σχολίασε επίσης τα γεγονότα στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι ήταν όλοι έκπληκτοι. Η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, πρέπει να αγωνιζόμαστε γι αυτή καθημερινά. Σίγουρα αυτό που είδαμε ήταν ένα σοκ για όλους, πρόσθεσε./ibna