Ρουμανία: Διαφωνεί ο Πρόεδρος με την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ρουμανία: Διαφωνεί ο Πρόεδρος με την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αντιδράσεις και στη Γερμανία

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την επιβολή πιστοποιητικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο βάσει των οποίων θα μπορούσαν να ταξιδέψουν άτομα που εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19.

Η Έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε την Τρίτη, τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του Covid-19 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να διευκολύνει τα ταξίδια που πλήττονται από την πανδημία. Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πιστοποιητικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιβίβαση σε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς.

«Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα. Πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους και όχι για ταξίδια. Αυτές είναι σημαντικές πληροφορίες για τον οικογενειακό γιατρό ή για οποιονδήποτε άλλον, εάν το άτομο φτάσει στα επείγοντα. Ωστόσο, δεν μου φαίνεται σωστό να χρησιμοποιούνται αυτά τα πιστοποιητικά για να χωρίσουμε τον ευρωπαϊκό πληθυσμό στα δύο», δήλωσε ο Klaus Iohannis.

Σε επιστολή που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την επέκταση του προγράμματος σε ολόκληρη την Ε.Ε.

«Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί αυτό το πρόβλημα πριν από τη θερινή περίοδο», έγραψε στην επιστολή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και στη Γερμανία, όπως του Ομοσπονδιακού Υπουργού Εργασίας Hubertus Heil, που είναι κατηγορηματικά ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως έγραψε η Tagesschau. «Προς το παρόν, οι εικασίες για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είναι άσκοπες», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στο RTL και στο ntv καθώς πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει  υποχρεωτική επιβολή εμβολιασμού.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα περιόριζε  τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα της συμβατικής ελευθερίας και της ιδιωτικής ανεξαρτησίας του ατόμου, λέει ο καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο του Giessen, Steffen Augsberg. «Δεν είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς ότι θα είναι υποχρεωμένοι οι υπεύθυνοι ενός  καφέ ή του κινηματογράφου να κάνουν διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων», λέει ο Γερμανός καθηγητής .

Ακόμα και χωρίς τις κατάλληλες προσαρμογές, ο Augsberg απορρίπτει τον  «υποχρεωτικό εμβολιασμό από την πίσω πόρτα», όπως λέει. «Εάν οι ιδιώτες θέλουν να δίνουν πλεονεκτήματα στους εμβολιασμένους, αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να κάνει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό . Συνταγματικά, η αλληλεγγύη σημαίνει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί  πρέπει να επιτρέπουν και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να επιστρέψουν στη δημόσια ζωή», δήλωσε ο καθηγητής στο  ARD. /ibna