Σλοβενία: Το κυβερνόν SDS παραμένει πρώτη δύναμη στη χώρα

Σλοβενία: Το κυβερνόν SDS παραμένει πρώτη δύναμη στη χώρα

Το κυβερνόν Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) συνεχίζει να ηγείται όπως φάνηκε στην τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδα Delo, έχοντας χάσει ωστόσο έδαφος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Το κόμμα LMŠ του πρώην πρωθυπουργού Marjan Šarec και το κόμμα DeSUS του επίδοξου υποψηφίου PM Karl Erjavec έχουν επίσης υποχωρήσει εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων.

Το ποσοστό του SDS βρίσκεται στο 13,7%, σημειώνοντας πτώση 3,2 εκατοστιαίων μονάδων από τον Δεκέμβριο. Ο πρωθυπουργός του κόμματος Janez Janza σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στην έγκριση των ψηφοφόρων, ανεβαίνοντας δύο θέσεις στη 16η στον κατάλογο των πιο δημοφιλών πολιτικών.

Η αντιπολιτευόμενη Αριστερά καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των κομμάτων, παρά το γεγονός ότι κέρδισε μόλις 0,2 μονάδες με 9,6%, καθώς η Λίστα Marjan Šarec (LMŠ) έχασε 2,6 μονάδες και έπεσε από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση με 7,5%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) είναι τρίτοι έχοντας κερδίσει 0,8 μονάδες με 8,5%, έχοντας υποχωρήσει κατά τέσσερις μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Το Κόμμα των Συνταξιούχων (DeSUS), το οποίο αποσχίστηκε από την κυβέρνηση του Janša τον Δεκέμβριο και του οποίου ο ηγέτης Erjavec είναι τώρα επικεφαλής της προσπάθειας για αντικατάσταση του υπουργικού συμβουλίου, έχασε 1,5 μονάδες με ποσοστό 2,1%.

Το Delo σχολιάζει ότι τα αποτελέσματα δεν αντηχούν ευχάριστα για την προγραμματισμένη ψηφοφορία για πρόταση μομφής, ιδίως καθώς ο ίδιος ο Erjavec έπεσε στον πάτο της κατάταξης δημοτικότητας των πολιτικών προσώπων.

Ο συνασπισμός Νέα Σλοβενία ​​(NSi) κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των κομμάτων με 4,8%, με πτώση 0,3 μονάδες, ακολουθούμενος από το κόμμα της αντιπολίτευσης Alenka Bratušek (SAB) στο 3,1%, με τα ποσοστά του αμετάβλητα από μήνα σε μήνα. Ο συνασπισμός Modern Center Party (SMC) κατατάσσεται 13ος με 1,1%.

Το συνδυασμένο ποσοστό των κυβερνώντων κομμάτων ανέρχεται σε 21,7% συμπεριλαμβανομένου του DeSUS ή 19,6% εξαιρουμένου του DeSUS, ενώ το κεντρικό αριστερό μέτωπο συγκεντρώνει 30,8% με το DeSUS και 28,7% χωρίς αυτό.

Ωστόσο, το 22,5% των ερωτηθέντων εμφανίστηκαν αναποφάσιστοι, από 18,7% τον Δεκέμβριο. Εν τω μεταξύ, 13,3% ή 1,2 μονάδες περισσότεροι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα δεν θα ψήφιζαν κανένα από τα κόμματα που αναμετρώνται.

Το ποσοστό αποδοχής των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση παραμένει χαμηλό, με το 53,1% να αξιολογεί αρνητικά τη δουλειά της έναντι 20,6% που την αξιολογεί θετικά και 24,9% που της έδωσε μέση βαθμολογία για ένα συνδυασμένο σκορ 2,45 σε κλίμακα από ένα έως πέντε, σε σύγκριση με 2,44 ένα πριν ένα μήνα.

Ο Πρόεδρος Borut Pahor συνεχίζει να ηγείται της λίστας των πιο δημοφιλών πολιτικών προσώπων μπροστά από τον υπουργό υποδομής Jernej Vrtovec και τον υπουργό Εργασίας Janez Cigler Kralj, αμφότεροι μέλη του NSi.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την Mediana μεταξύ 709 ερωτηθέντων μεταξύ 4 και 7 Ιανουαρίου. /ibna