Β-Ε: Έκκληση ΕΕ για αποδοχή προσφύγων σε όλη την επικράτεια

Β-Ε: Έκκληση ΕΕ για αποδοχή προσφύγων σε όλη την επικράτεια

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ/Αντιπρόεδρος Josep Borrell είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Milorad Dodik, πρόεδρο της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σχετικά με τις δυσμενέστατες ανθρωπιστικές συνθήκες εκατοντάδων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η ΕΕ.

Οι αρχές της χώρας δέχτηκαν επανειλημμένες εκκλήσεις από την ΕΕ να κλιμακώσουν γρήγορα τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση στο καντόνι Una-Sana και να παράσχουν βασικές και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης σε όλα τα ενδιαφερόμενα άτομα που κοιμούνται ακόμα στο κρύο σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borell υπενθύμισε στον Πρόεδρο Dodik την πλήρη δέσμευση της ΕΕ να στηρίξει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχοντας παράσχει χρηματοδοτική στήριξη άνω των 88 εκατομμυρίων ευρώ και – μεταξύ άλλων μορφών βοήθειας – εξοπλίζοντας πλήρως το Κέντρο Υποδοχής της Bira, το οποίο δεν χρησιμοποιείται. Κάλεσε τις αρχές της Β-Ε να εργαστούν για βιώσιμες λύσεις, ιδίως με το άνοιγμα κέντρων που είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένα σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας,» αναφέρει το δελτίο τύπου.

Ο Josep Borrell τόνισε ότι εάν αυτό δε συμβεί, θα προέκυπταν σοβαρές συνέπειες για τη φήμη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. «Η ΕΕ αναμένει από τους αξιωματούχους της χώρας να αναλάβουν πλήρη ευθύνη, επείγουσα δράση και να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να παράσχουν άμεση βοήθεια και να εργαστούν για πιο μακροπρόθεσμες λύσεις.»

Λίγες μόνο ώρες μετά από αυτήν τη συνομιλία, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Β-Ε Johan Sattler επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για σοβαρή προειδοποίηση και η Ένωση δε σκοπεύει να μείνει απλώς παρατηρητής. Στη συνέντευξή του στο N1 TV, ο Sattler είπε ότι «έχουν γίνει ορισμένα θετικά βήματα προόδου σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και έχουν δημιουργηθεί καταλύματα για μετανάστες στο χωριό Lipa.» Ο Σάτλερ είπε ότι την ευθύνη δεν μπορούν να την επωμιστούν αποκλειστικά τα θεσμικά όργανα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά και οι πολιτικοί ηγέτες.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναλαμβάνεται αυτή η κατάσταση κάθε χρόνο. Πέρυσι ήταν το Vučijak (ο περίφημος κατακλυσμός που έκλεισε), φέτος ήταν τα Lipa. Θέλουμε να αποφύγουμε τέτοιο κίνδυνο για τη φήμη της Β-Ε,» δήλωσε ο Sattler.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Β-Ε δήλωσε επίσης ότι «δεν θέλει να αγνοήσει τις ανησυχίες ασφαλείας του τοπικού πληθυσμού στο βορειοδυτικό καντόνι Una-Sana», προσθέτοντας ότι μπορούσε να καταλάβει τους ντόπιους, αλλά το κλείσιμο του στρατοπέδου Bira δεν βοήθησε, καθώς εκατοντάδες μετανάστες έμειναν στο δρόμο.

«Προσπαθούμε να ασκήσουμε πίεση σε όλους. Επαναλαμβάνουμε ότι όλα τα μέρη της χώρας πρέπει να αναλάβουν ένα μέρος του βάρους, συμπεριλαμβανομένων της Δημοκρατίας Σέρπσκα και της Ερζεγοβίνης,» υπογράμμισε. /ibna