Κοσσυφοπέδιο: Το AKR επιβεβαιώνει συνεργασία με το LDK

Κοσσυφοπέδιο: Το AKR επιβεβαιώνει συνεργασία με το LDK

Παρά το γεγονός ότι έχουν απομείνει λίγες ακόμα ώρες έως το τέλος της προθεσμίας της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για την καταχώριση των συνασπισμών για τις πρόωρες εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει ακόμη τίποτα επίσημο σχετικά με την προεκλογική συνεργασία μεταξύ LDK και AKR.

Από την πλευρά του το AKR (Νέα Συμμαχία Κοσσυφοπεδίου) αφήνει να διαρρεύσει ότι θα κατέβει στις εκλογές μαζί με το LDK (Δημοκρατική Ένωση Κοσσυφοπεδίου) με επικεφαλής τον Isa Mustafa καθώς έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία και αναμένεται να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

Αυτό επιβεβαιώθηκε για την εφημερίδα Express από τον Γενικό Γραμματέα του AKR Vesel Makoll. Δήλωσε ότι η συμφωνία έχει επιτευχθεί και ότι έχει ήδη συζητηθεί εάν θα προχωρήσουν ως δύο κόμματα στον συνασπισμό ή εάν θα συγχωνευτούν στον κατάλογο LDK.

«Ναι, εμείς και το LDK θα πάμε μαζί στις κάλπες. Ο συνασπισμός δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συνεργαστούμε με το LDK. Μένει να μιλήσουμε για το ζήτημα της λίστας, τον αριθμό των μελών του AKR που θα είναι μέρος της λίστας LDK ή εάν και οι δύο θα αγωνιστούν ως κόμμα στον συνασπισμό. «Ο συνασπισμός θα επισημοποιηθεί πολύ σύντομα και θα δημοσιοποιηθεί», είπε.

Η Gazeta Express προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο ο εκπρόσωπος Besian Mustafa ήταν απρόσιτος.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Valmir Elezi δήλωσε επίσης στην Express ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει κάποια δήλωση για συνασπισμό.

«Τα πολιτικά κόμματα που έχουν εγγραφεί στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, τα οποία θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές μέσω Συνασπισμού, πρέπει να ενημερώσουν την ΚΕΕ έως τις 12 Ιανουαρίου και έως τις 18:00. Σύμφωνα με το νόμο για τις γενικές εκλογές, ο συνασπισμός μπορεί να αποτελείται μόνο από πολιτικά κόμματα. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε λάβει καμία δήλωση σχετικά με τους συνασπισμούς», είπε περαιτέρω στην Express.

Ο Elezi μίλησε επίσης για ορισμένους κανόνες που πρέπει να λάβουν υπόψη τα πολιτικά κόμματα.

«Τα πολιτικά κόμματα που δεν ενημερώνουν την ΚΕΕ ότι θα συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές ως συνασπισμοί, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πιστοποίηση και να συμμετάσχουν ως μέρος συνασπισμού μετά την προθεσμία. Επίσης, τα πολιτικά κόμματα που δηλώνουν ότι θα εκλεγούν για λογαριασμό συνασπισμού, μετά τις 12 Ιανουαρίου, δεν μπορούν να είναι κατέλθουν μόνα στις εκλογές», είπε ο Elezi.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΚΕΕ είπε ότι το πολιτικό κόμμα που αποχωρεί από ένα συνασπισμό μετά τις 12 Ιανουαρίου, δεν μπορεί να κατέλθει μόνο του ή να σχηματίσει συνασπισμό με οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Ο ηγέτης του LDK Isa Mustafa μιλώντας για ενδεχόμενους προεκλογικούς συνασπισμούς, σημείωσε ότι «το LDK μπαίνει στις εκλογές χωρίς προεκλογικούς συνασπισμούς, μπαίνει μόνο με το λογότυπο LDK. Ορισμένες οντότητες και άτομα, με τα οποία έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα μας»./ibna