Βουλγαρία: Ο Radev συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για τις εκλογές με τα κόμματα

Βουλγαρία: Ο Radev συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για τις εκλογές με τα κόμματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rumen Radev ξεκινά σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για διαβουλεύσεις σχετικά με την οργάνωση και τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών. Μέχρι τώρα, ο Radev έχει συναντηθεί με εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και σχηματισμούς, με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ), με το δημόσιο συμβούλιο της ΚΕΕ, εμπειρογνώμονες υγείας και εκπροσώπους των βουλγαρικών κοινοτήτων στο εξωτερικό.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και μέλος του GERB, Tomislav Donchev δήλωσε στο bTV ότι μόλις υπάρξει πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτός και οι συνάδελφοι του θα πάνε στις διαβουλεύσεις. Τόνισε ότι το GERB δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ημερομηνία των εκλογών, ενώ επεσήμανε ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εκλογική διαδικασία κι όχι η Κυβέρνηση.

Η Πρόεδρος της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης Tsveta Karayancheva, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας ότι συμμετέχει σε συνομιλίες που αμφισβητούν την διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα την μείωση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία.

«Πρόσφατα, έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες για υπονόμευση της εμπιστοσύνης στην εκλογική διαδικασία. Η πρόταση ότι το κόμμα του GERB θα διεξαγάγει τις εκλογές και θα τις χειραγωγήσει οδηγεί σε δυσπιστία, βλάπτει το κύρος των θεσμών, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι οδηγεί σε χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων», δήλωσε η Tsveta Karayancheva, προσθέτοντας ότι είναι λάθος να «αμφισβητούμε τα αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας που δεν έχει ακόμη διεξαχθεί».

Οι εκλογές δεν διεξάγονται από το GERB, αλλά από τα εκλογικά όργανα, είπε η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αυτήν, μόνο η αύξηση της εμπιστοσύνης σε αυτούς θα οδηγήσει σε ένα νόμιμα εκλεγμένο επόμενο νομοθετικό σώμα που θα διορίσει κυβέρνηση, ενώ αμφισβήτησε τις προτάσεις από τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα που συνάντησε ο Βούλγαρος Πρόεδρος, λόγω άγνοιας της εκλογικής διαδικασίας.

Σε απάντηση, ο Πρόεδρος Rumen Radev αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συμμετάσχει στην ενστάλαξη προτάσεων. Όσον αφορά την άγνοια της εκλογικής διαδικασίας, ο Βούλγαρος Πρόεδρος είπε, ότι «είμαστε ένα δημοκρατικό κράτος, για μένα είναι σημαντική η φωνή κάθε βούλγαρου, κάθε κόμματος. Για το γεγονός ότι ένα κόμμα δεν καταλαβαίνει τίποτα για τις εκλογές επειδή θα εμφανιστεί για πρώτη φορά, πάντα κάποιος θα εμφανίζεται για πρώτη φορά, και το GERB εμφανίστηκε επίσης για πρώτη φορά πριν από χρόνια».

«Όσον αφορά τις προτάσεις για χειραγώγηση των εκλογών, αυτό διαψεύδεται με έναν μόνο τρόπο», δήλωσε ο Radev.

Η Daniela Daritkova, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, δήλωσε ότι δεν ήταν καλή κοινοβουλευτική πρακτική η αλλαγή του εκλογικού κώδικα λίγο πριν τις εκλογές.

Έχουμε μια πρόταση στην οποία προβλέπουμε όλους εκείνους που βρίσκονται σε καραντίνα να ψηφίσουν σε κινητά τμήματα, και όλοι σε νοσοκομείο – να ψηφίσουν με κάλπη που παρέχονται από την ιατρική ομάδα, δήλωσε ο Daritkova και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρέχεται προστατευτικός εξοπλισμός σε κάθε πολίτη πριν ασκήσει το δικαίωμά του να ψηφίσει./ibna