Ελληνοτουρκικά: Ξεκινούν οι διερευνητικές με ζητούμενο τη διάθεση για διάλογο

Ελληνοτουρκικά: Ξεκινούν οι διερευνητικές με ζητούμενο τη διάθεση για διάλογο

Ανακοινώθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών η αποστολή πρόσκλησης από την πλευρά της Τουρκίας για την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έγινε αποδεκτή.

Της ανακοίνωσης αποδοχής της πρόσκλησης αργά το βράδυ της Δευτέρας από το ελληνικό ΥΠΕΞ, είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, αλλά και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Λισαβώνα για την επανέναρξη των διερευνητικών.

Συγκεκριμένα ο Cavusoglu στις κοινές δηλώσεις με τον ΥΠΕΞ της Τουρκοκυπριακής Διοίκησης δήλωσε ότι «η Ελλάδα είχε δηλώσει ότι μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου. Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Θέλουμε να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση ως Τουρκία. Καλούμε την Ελλάδα να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες και να πραγματοποιήσουμε την πρώτη συνάντηση τον Ιανουάριο. Θα είμαστε εμείς η φιλοξενούσα χώρα».

Συνεχίζοντας ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «οι ημερομηνίες θα καθοριστούν από τις αντιπροσωπείες μας, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις, μαζί με τους ομολόγους τους από την Ελλάδα. Αλλά είμαστε έτοιμοι από σήμερα. Όπως πάντα, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση».

Αναφερόμενος στο τι θα περιλαμβάνουν οι συζητήσεις, σημείωσε ότι «η ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών είναι σίγουρα σαφής. Θα συζητήσουμε ό,τι συζητούσαμε με την Ελλάδα για 60 γύρους, τα επίμαχα θέματα. Μετά από αυτήν την πρώτη συνάντηση, είμαι έτοιμος να μεταβώ στα Τίρανα σε απάντηση της πρόσκλησης του Edi Rama και να συναντηθώ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Αυτό συνιστά πρόσκληση. Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα απορρίψει αυτήν την ευκαιρία, αυτήν την πρόσκληση, και ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν αυτόν τον μήνα. Μετά μπορούμε να συναντηθούμε με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα».

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν έλαβε καμιά πρόσκληση από την Τουρκική πλευρά, ενώ από τη Λισαβώνα όπου βρισκότανε για επίσημη επίσκεψη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μία ημερομηνία» απαντώντας στον Τούρκο Υπουργό.

Σ’ αυτό το κλίμα, που δεν προοιωνίζει κάτι θετικό, αφού επιχειρείτε και από τις δυο πλευρές ένα blame game, μένει να αποδειχτεί αν υπάρχει διάθεση για διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών.

Η Τουρκία αμέσως μετά την Ελληνο-ιταλική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, προσπάθησε να σύρει την Ελλάδα σε μια διαδικασία διαλόγου, κάτι που δεν αποδέχτηκε η ελληνική πλευρά λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι παρόλες τις προσπάθειες από την ΕΕ, την Γερμανική Προεδρία και το ΝΑΤΟ, για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν κατέστη εφικτό. Ενώ αμέσως μετά την επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού Edi Rama στην Αθήνα, ο οποίος είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις με αποκορύφωμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Τα αλβανικά μέσα από την άλλη δίνουν αρκετές λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα στις διερευνητικές. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Top Channel, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών σε μια πρώτη συνάντηση στα Τίρανα θα προχωρήσουν σε μια «συμφωνία – πλαίσιο», με πρώτο θέμα μια λύση φέτος στο Κυπριακό, παρουσιαζόμενη ως «ομοσπονδία», δεύτερο μια «στρατηγική συνθήκη φιλίας, η οποία θα μετατρέψει το Αιγαίο Πέλαγος σε μια όαση συνεργασίας» και τρίτο μια «τελική λύση» στην «κοινή χρήση» των πόρων στο Αιγαίο (θέμα όπου αναζητείται νομική μορφή).

Η συμφωνία κορυφώνεται, σύμφωνα με την ανταπόκριση, με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και μια «ενδιάμεση φόρμουλα» για τις θαλάσσιες ζώνες, που περιέχει τη μεσαία γραμμή και 12 μίλια για τα ελληνικά νησιά «όπου επιτρέπεται από τις συνθήκες», αλλά και τεχνικούς όρους παρόμοιους με την ελληνο-ιταλική συμφωνία, που θα επιτρέψει την αλιεία κοντά στα ελληνικά νερά για τους Τούρκους ψαράδες.

Το αλβανικό κανάλι επιμένει ότι το προσχέδιο είναι αυτό, όπως και ότι «φαίνεται πως υπάρχει βούληση για την ολοκλήρωσή του», με κεντρική ιδέα τα δύο μέρη να προχωρήσουν όπου μπορούν και τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, να τα επαναδιαπραγματευτούν σε επόμενη φάση, σε μια διαδικασία που υπολογίζεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, «λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα πάει πιθανώς σε πρόωρες εκλογές φέτος»./ibna