Β-Ε: Πριν από το τέλος Ιανουαρίου τα πρώτα εμβόλια

Β-Ε: Πριν από το τέλος Ιανουαρίου τα πρώτα εμβόλια

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πλήρωσε ολόκληρο το χρηματικό ποσό για την αγορά εμβολίων μέσω της πρωτοβουλίας Covax, με την πρώτη δόση να αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε Zoran Tegeltija δήλωσε ότι ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν για ομάδες υψηλού κινδύνου. Ξεκινώντας τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο βουλευτής του SDP Zukan Helez ρώτησε τoν Tegeltija ποιες ενέργειες έχουν διενεργηθεί από αυτό το πολιτικό όργανο σχετικά με την προμήθεια εμβολίων στη Β-Ε.

Ο Tegeltija απάντησε ότι η χώρα, αναφερόμενος και στις δύο οντότητες και την επαρχία Brčko, είχε διαθέσει 12,997.000 $ για 1.232.000 εμβόλια κορωνιϊού και, μέσω του Υπουργείου Πολιτικών Υποθέσεων της Β-Ε, το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε έχει διαθέσει δύο εκατομμύρια μετατρέψιμα μάρκα (BAM) για τη μεταφορά, αποθήκευση και παράδοση των εμβολίων.

«Το αρχικό σχέδιο προβλέπει τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις 6 Ιανουαρίου, η πρώτη παρτίδα θα φτάσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Αυτά είναι τα εμβόλια που είναι τα πιο δύσκολα να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν, αλλά είναι τα πρώτα που έχουν καταχωρηθεί στον κόσμο και η χρήση των οποίων έχει εγκριθεί. Το πρόγραμμα εμβολιασμού καθορίστηκε από τα αρμόδια υπουργεία οντοτήτων και την επαρχία Brčko. Παράλληλα με αυτήν τη διαδικασία, μαζί με την ΕΕ, η Β-Ε ξεκίνησε την προμήθεια μέσω του μηχανισμού προμήθειας εμβολίων της ΕΕ, και έχουμε συμφωνήσει για περίπου 892.000 δόσεις εμβολίων,» δήλωσε ο Tegeltija.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών τόνισε ότι η συνάντηση μεταξύ των υπουργείων που είναι αρμόδια για τη μεταφορά, την αποθήκευση και την παράδοση συνεχίζεται και ότι η μέθοδος μεταφοράς έχει ήδη συμφωνηθεί.

«Τα υπουργεία έχουν εντοπίσει ομάδες προτεραιότητας – εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και προσωπικό υποστήριξης, πολίτες άνω των 65 ετών με χρόνιες ασθένειες και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας. Είμαι βέβαιος ότι η Β-Ε, μαζί με τους εταίρους της από την ΕΕ και την πρωτοβουλία Covax, θα λάβουν τα εμβόλια εγκαίρως. Η Β-Ε διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την προμήθεια των εμβολίων για τους πολίτες. Τα εμβόλια θα είναι δωρεάν για όλες τις ομάδες προτεραιότητας,» σημείωσε ο Tegeltija. /ibna