Μαυροβούνιο: Aντιδράσεις από Σεράγεβο και τοπική αντιπολίτευση μετά τις ευχές Krivokapić για την Ημέρα της RS

Μαυροβούνιο: Aντιδράσεις από Σεράγεβο και τοπική αντιπολίτευση μετά τις ευχές Krivokapić για την Ημέρα της RS

Οι ευχές που απέστειλε ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), οντότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε), με αφορμή την Ημέρα της RS, προκάλεσαν εντάσεις μεταξύ του Σεράγεβο και της Ποντγκόριτσα.

Μόλις διέρρευσε ότι ο Krivokapić ευχήθηκε στη Δημοκρατία Σέρπσκα με αφορμή την Ημέρα της RS, το Σεράγεβο αντέδρασε άμεσα. Τα Βοσνιακά και Κροατικά μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, Šefik Džaferović και Željko Komšić αντίστοιχα, καθώς και πολλοί πολιτικοί από κόμματα που εδρεύουν στην Ομοσπονδία της Β-Ε, καταδίκασαν τις ευχές του Krivokapić «για έναν εορτασμό που έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε.» Η πλέον σκληρή επίθεση προήλθε από το μέλος της Προεδρίας της Κροατίας Željko Komšić. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ο Krivokapić μετέφερε τους χαιρετισμούς του μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας και όχι σε επίσημη επικοινωνία, και ως εκ τούτου παραμένει ασαφές εάν αυτή η κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί προσωπική γνώμη ή επίσημη θέση.

Ακόμη, με αφορμή τις ευχές του Πρωθυπουργού και της σύγχυσης που ακολούθησε, η αντιπολίτευση του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός, καθώς και ολόκληρος ο κυβερνών συνασπισμός, δεν σέβονται το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και τάσσονται μόνο με έναν από τους τρεις συστατικούς λαούς στη Β-Ε. Ο βουλευτής του DPS Andrija Nikolić δήλωσε ότι η δέσμευση του Krivokapić στις αξίες της ΕΕ και ο σεβασμός του νόμου διαρκούν μέχρι το τέλος της βάρδιάς του, προσθέτοντας ότι υπήρχε ασυνέπεια μεταξύ των κηρυγμάτων και των ενεργειών του Krivokapić.

«Αν ο Krivokapić παραδέχτηκε δημοσίως ότι εξέφρασε κρυφά τις ευχές του την αντισυνταγματική Ημέρα της Δημοκρατίας Σέρπσκα αναμένοντας ότι η Zeljka Cvijanovic, στην οποία μεταφέρθηκαν οι ευχές, θα το αποσιωπούσε, τότε σίγουρα έχουμε να κάνουμε με ένα διπρόσωπο πρωθυπουργό που δεν γνωρίζει τη σημασία της εργασίας που αποδέχθηκε και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι αρμόδιος για τη διεκπεραίωσή της. Διότι, έχει όντως σημασία αν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας στέλνει τις επιθυμίες του δημοσίως ή ιδιωτικά;! Αν εκτελεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρωθυπουργός θα είναι άξιος αυτής της θέσης 24 ώρες την ημέρα, και σε περίπτωση αποτυχίας, δεν θα επικαλεστεί το απόρρητο,» επεσήμανε ο Nikolić.

Άλλοι βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο Krivokapić γιόρτασε αυτήν την επέτειο, ωστόσο έλαβε υποστήριξη από τους περισσότερους από τους συνασπισμούς του.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε κήρυξε την 9η Ιανουαρίου ως Ημέρα της Δημοκρατίας Σέρπσκα, μια αντισυνταγματική αργία, καθώς δεν αντικατοπτρίζει τη βούληση και των τριών συστατικών λαών. Εκείνη την ημέρα, πριν από 29 χρόνια, συγκροτήθηκε η Συνέλευση του Σερβικού Λαού στη Β-Ε, μια κίνηση που οι Βόσνιοι θεωρούν την πραγματική αρχή του πολέμου στη χώρα. /ibna