Κροατία: Βελτιώνεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό – Δεν αναμένεται χαλάρωση των μέτρων

Κροατία: Βελτιώνεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό – Δεν αναμένεται χαλάρωση των μέτρων

Ο Υπουργός Υγείας της Κροατίας Vili Beroš δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Κροατία σημείωσε πρόσφατα θετικές τάσεις, αναφερόμενος σε μικρότερο αριθμό νέων ασθενών και νοσηλευομένων με τον ιό Covid-19.

«Καταγράφουμε θετικές επιδημιολογικές τάσεις. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των νοσηλειών μειώνεται. Η πίεση στο σύστημα υγείας υποχωρεί σταδιακά. Οι χαμηλότεροι αριθμοί υποδεικνύουν την υπεύθυνη στάση των Κροατών πολιτών, αλλά και την πλήρη ουσία των μέτρων,» δήλωσε ο Beroš σε συνέντευξη τύπου από την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, λαμβάνοντας υπόψη το τρίτο κύμα της πανδημίας που εκτυλίσσεται στις γειτονικές χώρες.

«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε με κανέναν τρόπο. Δεν θα υπάρξει χαλάρωση. Μια έρευνα από Αμερικανούς επιστήμονες καταδεικνύει ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς είναι υπεύθυνοι για πάνω από το 50 τοις εκατό της μετάδοσης. Περπατούν ανάμεσά μας και μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση. Αυτό υπογραμμίζει περαιτέρω την ανάγκη να φοράμε μάσκες και να τηρούμε φυσικές αποστάσεις,» είπε ο Beroš.

Προσέθεσε ότι είχε λάβει πληροφορίες από την HALMED ότι η διαδικασία ελέγχου του εμβολίου AstraZeneca βρίσκεται στα τελικά του στάδια και ενδέχεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

«Η τελική συγκατάθεση θα μπορούσε πιθανότατα να ληφθεί στις 29 Ιανουαρίου. Αυτό θα θέσει στη διάθεσή μας πρόσθετες ποσότητες εμβολίων,» δήλωσε ο Beroš.

Η Alemka Markotić, διευθύντρια της κλινικής για τις λοιμώδεις ασθένειες «Δρ. Fran Mihaljević», δήλωσε ότι είχε παρατηρήσει μειωμένη πίεση στο σύστημα υγείας τις τελευταίες ημέρες, καθώς και μικρότερο αριθμό ασθενών στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων.

Υπάρχουν λιγότεροι ασθενείς στα κέντρα COVID-19, καθώς και εκείνοι σε αναπνευστήρες, δήλωσε η Markotić, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα προκειμένου να διατηρήσουν αυτήν την πτωτική τάση.

Σε άλλα καλά νέα, σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο του Τέξας απέδειξε ότι το εμβόλιο Pfizer λειτουργεί τόσο σε μεταλλαγμένα όσο και σε νέα στελέχη κορωνοϊού που έχουν προκαλέσει την ταχεία εξάπλωση της νόσου σε περιοχές της Ευρώπης.

Η πληροφορία της Modena ότι τα αντισώματα στο αίμα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο τέσσερις μήνες μετά τον εμβολιασμό θεωρείται επίσης θετική, με την AstraZeneca να ανακοινώνει ότι η ανοσία θα μπορούσε να διατηρηθεί για έως και ένα έτος ή περισσότερο μετά τον εμβολιασμό.

«Είναι σημαντικό να είμαστε υπομονετικοί για μερικούς ακόμη μήνες, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν και να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική ζωή,» δήλωσε η Markotic.

Ωστόσο, κατά την είσοδο στην Κροατία, η υποχρέωση παρουσίασης αρνητικού μοριακού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε μέχρι και 48 ώρες πριν την άφιξη παραμένει, παράλληλα με την υποχρεωτική αυτό-απομόνωση μέχρι την παρουσίαση αρνητικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε εντός της Δημοκρατίας της Κροατίας. Προς το παρόν, δεν εξετάζεται καμία χαλάρωση των διασυνοριακών μέτρων έως τις 15 Ιανουαρίου, όταν και λήγει η περίοδος αυστηρών μέτρων στα σύνορα. /ibna