Σλοβενία: Σε απεργία σωματείο των αστυνομικών

Σλοβενία: Σε απεργία σωματείο των αστυνομικών

Περίπου 5.000 αστυνομικοί από ένα από τα δύο αστυνομικά σωματεία στη Σλοβενία ​​ξεκίνησαν απεργία τη Δευτέρα το πρωί, η οποία, όπως είπαν, θα διαρκέσει μέχρι την ανάκληση των πρόσφατων αποφάσεων.

«Αυτή η απεργία μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστη και αδικαιολόγητη επειδή δεν ανακοινώθηκε και από τις δύο αστυνομικές ενώσεις. Στην πραγματικότητα, το PSS υποχρεούται να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών του. Δεν γνωρίζουμε γιατί το SPS (η δεύτερη ένωση), το οποίο κλήθηκε να συμμετάσχει στην απεργία, το αποφεύγει. Είναι ακόμη λιγότερο κατανοητό, διότι βλάπτει τα μέλη και όλους τους υπαλλήλους της αστυνομίας που υπέφεραν διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Μόνο τα μέλη του SPS μπορούν να δώσουν απαντήσεις, επομένως δεν θέλουμε να προβούμε σε εικασίες σχετικά με αυτό. Το PSS αποτελεί μια αντιπροσωπευτική ένωση στην αστυνομία, το Υπουργείο Εσωτερικών και τους κρατικούς φορείς, και με βάση την απόφαση του σώματος μπορεί να ανακοινώσει και να πραγματοποιήσει απεργία στην αστυνομία,» αναφέρει σε ανακοίνωση η Συνδικαλιστική Ένωση που οργάνωσε τις απεργίες.

Τονίζεται ότι οι αστυνομικοί θα προστατεύσουν το δικαίωμά τους σε δύο υψηλότερους βαθμούς αμοιβής, προαγωγή το 2021, τη δυνατότητα ρύθμισης των ειδικών δικαιωμάτων τους από την εργασία στην αστυνομία σε μια συλλογική σύμβαση για δραστηριότητες (η οποία θα ισχύει αποκλειστικά για τους αστυνομικούς υπαλλήλους), καθώς και τα συμφέροντά τους μέσω σαφών μηνυμάτων μονομερείς κυβερνητικές παρεμβάσεις στα υπάρχοντα δικαιώματα να μη γίνουν αποδεκτές! «Χωρίς την απεργία, θα μεταφέρετε ένα σαφές μήνυμα στον εργοδότη ότι παραιτείστε από τα δικαιώματά σας!»

Ο υπουργός Εσωτερικών Aleš Hojs ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει με τα συνδικάτα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα τους επέτρεπε να τον εκβιάσουν. Όπως είπε, η ένωση έχει συνάψει ορισμένες συμφωνίες με την προηγούμενη κυβέρνηση και όλα τα σημεία της συμφωνίας έχουν εκπληρωθεί, συμπεριλαμβανομένης αυτής που είναι πλέον εξέχουσα στην αστυνομική ένωση.

Σύμφωνα με το νόμο περί οργάνωσης και εργασίας στην αστυνομία, κατά τη διάρκεια της απεργίας, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίζουν την ασφάλεια ανθρώπων και περιουσιών, να συλλαμβάνουν, να εντοπίζουν και να διερευνούν εγκλήματα, να ανακαλύπτουν δράστες και άλλα καταζητούμενα άτομα και να τους παραδίδουν στις αρμόδιες αρχές, να προστατεύουν ορισμένα πρόσωπα, εγκαταστάσεις και χώρους των κρατικών θεσμών, να διατηρούν τη δημόσια τάξη, να ελέγχουν την κυκλοφορία σε δρόμους και κρατικά σύνορα. /ibna