Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία, αναμένεται ανταλλαγή προτάσεων για το σχέδιο δράσης

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία, αναμένεται ανταλλαγή προτάσεων για το σχέδιο δράσης

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας συμφώνησαν τις επόμενες ημέρες να ανταλλάξουν προτάσεις και από τις δύο πλευρές σχετικά με το Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή των υποχρεώσεων της Συμφωνίας Φιλίας του 2017, προκειμένου να βρουν έναν τρόπο ενίσχυσης της εφαρμογής και της αποτελεσματικότητάς της.

Έτσι, αναμένουν από το Υπουργείο Εξωτερικών να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη Συμφωνία και στη διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για την εξάλειψη των διαφορών και να ανακοινώσει ότι ο Ειδικός Εκπρόσωπος Vlado Buckovski θα ταξιδεύει συχνά στη Βουλγαρία για να παρακολουθεί το Σχέδιο Δράσης και να ενθαρρύνει τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι κατά την τακτική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει συνεχής ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και ότι και οι δύο πλευρές μοιράζονται συχνά τις προτάσεις και τις απόψεις τους στις οποίες επισημαίνουν και εξηγούν τις θέσεις τους.

«Το τελευταίο της σειράς είναι το Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία Φιλίας του 2017, η οποία αποτελεί πρόταση από εμάς (Βόρεια Μακεδονία), και για την οποία αναμένουμε να λάβουμε απάντηση ή / και παρατηρήσεις και προτάσεις από τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας», δήλωσε χθες από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Bujar Osmani δήλωσε χθες ότι «δεν μπορούμε να δούμε τους γείτονες με τα ίδια γυαλιά από το παρελθόν και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση και φόρμουλα για τη Βουλγαρία είναι να επιστρέψει στην αρχή της Συμφωνίας, αλλά και να βρει μηχανισμούς για να την κάνει πιο γρήγορη, πιο δυναμική για τη δημιουργία αποτελεσμάτων».

Σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe, δήλωσε ότι τώρα που μπαίνουμε σε μια άλλη συμμαχία με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Αλβανία, δεν μπορούμε να βλέπουμε τον κόσμο με τα ίδια γυαλιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαφορές στις προσδοκίες για την ταχύτητα εφαρμογής, για τη δυναμική, για τους σκοπούς της εφαρμογής της Συμφωνίας είναι αμφισβητούμενες.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία ενδέχεται να μην έχει οριστεί με ακρίβεια εδώ, επειδή η συμφωνία δεν προβλέπει χρονική δυναμική, ούτε η συμφωνία προβλέπει ορισμένα σημεία αναφοράς που πρέπει να υλοποιηθούν σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Εδώ αφήνεται στην καλή θέληση των δύο χωρών να ξεπεράσουν τις διαφορές και να βρουν κοινό έδαφος μαζί σε μια νέα συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Εδώ σε αυτά τα ανακριβώς καθορισμένα ζητήματα, όλοι έχουν διαφορετικές προσδοκίες και αυτές οι προσδοκίες προφανώς δημιουργούν αναταραχή και άγχος στους ανθρώπους, στις χώρες, επειδή όλοι θέλουν να έχουν προβλεψιμότητα στη διαδικασία», δήλωσε ο Osmani.

Ο Osmani επεσήμανε ότι είναι λάθος εάν κάποιο από τα κράτη προσπαθεί να προσλαμβάνει μόνο μέρος της συμφωνίας ή των συμφωνιών, τι τους ταιριάζει και πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές σε όλα.

«Ο στόχος της Επιτροπής είναι να επιλύσει τα ιστορικά διλήμματα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υπέρβασης των στερεοτύπων των Βαλκανίων σε σχολικά βιβλία που βλέπουν τους λαούς ως φιλικούς κι έτσι διδάσκουμε στα παιδιά ότι εδώ τα έθνη είναι εχθροί κι γι’ αυτό θα πρέπει τότε να χτίσουμε την άποψή τους για τον γείτονα, αλλά όχι την ιστορία ως ζήτημα της ταυτότητας των εθνών, επειδή το ζήτημα της ταυτότητας προκύπτει από το δικαίωμα των κρατών στην αυτοδιάθεση και δεν είναι ζήτημα διαφωνίας και νομίζω ότι αυτή είναι η βασική διαφορά. Αυτή η διάκριση θα γίνει και νομίζω ότι τότε οι άνθρωποι θα βλέπουν την Επιτροπή πιο εύκολα και εδώ στη χώρα μας, θα κατανοήσουν τον ρόλο της επιτροπής λιγότερο συναισθηματικά. Και νομίζω ότι αυτό είναι το πρόβλημα – τα συναισθήματα. Όπου υπάρχει συναίσθημα, δεν υπάρχει ορθολογισμός. Χρειαζόμαστε τώρα μια ορθολογική προσέγγιση, χωρίζοντας την ιστορία ως εκπαιδευτικό ζήτημα, έναντι της ιστορίας ως διαφωνίας ταυτότητας», δήλωσε ο Osmani.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, δήλωσε χθες ότι ένας υπουργός της βουλγαρικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει παράρτημα 12 σημείων της συμφωνίας, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες του έχει εξαιρετικά κακές θέσεις για την ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας.

«Πριν από τρεις μήνες, στην τηλεόραση Kanal 5, είπα ότι υπάρχει παράρτημα της συμφωνίας με τη Βουλγαρία. Τότε δέχτηκα επίθεση από τον Zaev, τους ανίσχυρους συνεργάτες του και την ψευδή προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι διαδίδω αναλήθειες», δήλωσε ο Mickoski.

Το μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του VMRO-DPMNE Stefan Andonovski ισχυρίστηκε επίσης χθες ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη μακεδονική γλώσσα και την ταυτότητα κρυφά από τους πολίτες.

«Είναι κρίμα για τη μακεδονική ταυτότητα, τη γλώσσα και την ιστορία να συζητούνται σε τηλεοπτικές εκπομπές στη Σόφια, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι υπάρχει στο τραπέζι. Είναι κρίμα ταυτόχρονα για τον Dimitrov να πείσει τους Μακεδόνες ότι πρέπει να ξεκουραστούν από τη διαμάχη με τη Βουλγαρία, ενώ ο Buckovski προετοιμάζεται για μια νέα συνάντηση και συζητήσεις, είπε, προσθέτοντας ότι το κοινό αξίζει να γνωρίζει τα πάντα./ibna