Σερβία: Την 1η Ιανουαρίου ξεκινά η λειτουργία του Balkan Stream 2

Σερβία: Την 1η Ιανουαρίου ξεκινά η λειτουργία του Balkan Stream 2

Την 1η Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić θα θέσει σε λειτουργία το νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα διασχίσει τη Σερβία από τη Βουλγαρία στα Ουγγρικά σύνορα.

Η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί για έξι το πρωί, στο Gospodjinci, στο δήμο Zabalj, όπως επιβεβαίωσε το Tanjug.

Το άνοιγμα του “Balkan Stream 2”, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Vučić, είναι μια μεγάλη μέρα για τη Σερβία και από οικονομική άποψη, για τον πληθυσμό και τη βιομηχανία. Το μήκος του κύριου αγωγού φυσικού αερίου στη Σερβία είναι 403 χιλιόμετρα από τη Βουλγαρία έως τα ουγγρικά σύνορα, δηλαδή από το Zajecar έως το Horgoš.

Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου μέσω της Σερβίας, που είναι η συνέχεια του Turkish Stream, θα προσφέρει διαφοροποίηση των διαδρομών εφοδιασμού, καθώς δεν θα υπάρχει εξάρτηση πλέον από τη διαδρομή εφοδιασμού μέσω της Ουκρανίας και η διέλευση θα είναι φθηνότερη κατά 40 $ ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δήλωσε η αρχισυντάκτης της διαδικτυακής πύλης Energy Balkans Jelica Putnikovic.

Όπως είπε στο Tanjug το γεγονός ότι δεν εξαρτάται η Σερβία πλέον από τη διέλευση μέσω της Ουκρανίας αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια της χώρας, προσθέτοντας ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της Bugartransgas, Vladimiri Malinov, ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρονται αρχικά 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα στη Σερβία.

«Η Σερβία ξοδεύει λίγο περισσότερο από 10 εκατομμύρια το χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι θα καλύψουμε τις ανάγκες μας σε φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα», σημείωσε η Putnikovic, προσθέτοντας ότι μεγαλύτερες ποσότητες αερίου θα μπορούν να μεταφερθούν όταν ο αγωγός φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα και όταν λειτουργήσουν οι σταθμοί στη Βουλγαρία και τη Σερβία.

«Θα είναι καλό για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και την χρήση αερίου σε ολόκληρη τη Σερβία», δήλωσε η Putniković, προσθέτοντας ότι η αεριοποίηση στη Σερβία δεν έχει ολοκληρωθεί νότια των ποταμών Σάβα και Δούναβη.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι ο κύριος αγωγός φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία προς τα ουγγρικά σύνορα, ως προέκταση του Turkish Stream που εκτείνεται από τις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας, θα πρέπει να επεκταθεί στην Ουγγαρία από το επόμενο έτος.

«Οι Ούγγροι έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνέχιση του αγωγού φυσικού αερίου από τα σύνορα με τη Σερβία, και το σχέδιο είναι να τον επεκτείνει στην Αυστρία και πιθανώς στη Σλοβακία» δήλωσε η Putniković, προσθέτοντας ότι οι εθνικοί αγωγοί φυσικού αερίου σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και το σεβασμό της τοπικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας./ibna