Β-Ε: Χίλιοι παράνομοι μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε λεωφορεία

Β-Ε: Χίλιοι παράνομοι μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε λεωφορεία

Σχεδόν χίλιοι παράνομοι μετανάστες περιμένουν σε λεωφορεία για περισσότερες από 24 ώρες για να μεταφερθούν από το καμμένο στρατόπεδο του Lipa σε νέα τοποθεσία. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση σχετικά με τον προορισμό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οι μετανάστες γίνονται ολοένα και πιο νευρικοί με το πέρασμα του χρόνου, με κάποια μικρά συμβάντα να έχουν ήδη καταγραφεί. Σύμφωνα με αναφορές, κάποιοι από αυτούς χτύπησαν τους οδηγούς λεωφορείων με μπουκάλια με νερό.

Η αγωνία των μεταναστών ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, όταν οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν το στρατόπεδο Lipa κοντά στην πόλη Bihać. Η εναλλακτική λύση ήταν να μεταφερθούν στην παλιά τοποθεσία – το στρατόπεδο Bira, που είναι πιο κοντά στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, το καντόνι δεν επέτρεψε τη μεταφορά καθώς οι πολίτες αισθάνονταν ανασφάλεια με την παρουσία μεταναστών. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου πως οι μετανάστες διέπραξαν πληθώρα εγκλημάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών μεταξύ του πληθυσμού των μεταναστών.

Οι ανικανοποίητοι μετανάστες έβαλαν φωτιά στις σκηνές τους στο στρατόπεδο Lipa, καθιστώντας απλώς την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη. Τη Δευτέρα, δεκάδες λεωφορεία έφτασαν στο στρατόπεδο Lipa με σκοπό να μεταφέρουν περίπου χίλιους μετανάστες στους παλιούς στρατώνες στο χωριό Bradina, κοντά στην πόλη Konjic στην Κεντρική Β-Ε. Αυτό, ωστόσο, δεν αποδείχθηκε τόσο εύκολο.

Οι κάτοικοι της Bradina αποφάσισαν να μπλοκάρουν την είσοδο στο στρατώνα για να αποτρέψουν την άφιξη των μεταναστών. Ισχυρίστηκαν ότι δεν ήθελαν μετανάστες σε εγκαταστάσεις κοντά στο σχολείο και άλλα σπίτια στο χωριό. Παράλληλα, το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε δεν υιοθέτησε την απόφαση για τη μεταφορά μεταναστών από το Lipa στην Bradina. Σε αυτό το σημείο, ολόκληρη η επιχείρηση τερματίστηκε, με ένα απροσδόκητο πρόβλημα: χίλιοι άνθρωποι ακόμα περιμένουν κάτι στα λεωφορεία. Δεν υπάρχει θέση για αυτούς στο στρατόπεδο Lipa και δεν υπάρχει λύση στους στρατώνες Bradina.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα βρεθεί σύντομα λύση. Ωστόσο, ειλικρινά, κανείς δεν το πιστεύει. /ibna