Σλοβενία: Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νέο πακέτο τόνωσης

Σλοβενία: Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νέο πακέτο τόνωσης

Η Εθνοσυνέλευση της Σλοβενίας ψήφισε αργά την Τρίτη το τελευταίο πακέτο οικονομικής τόνωσης. Το πακέτο προβλέπει μέτρα για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εισοδηματικής στήριξης για νοικοκυριά αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ. Το πακέτο που προτάθηκε από την κυβέρνηση εγκρίθηκε με 50:7.

«Τα μέτρα αναμένεται να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να καταπολεμήσουν την επιδημία, να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και να διασφαλίσουν την επιβίωση των βιομηχανιών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια της επιδημίας,» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Andrej Šircelj.

Ο νόμος περιλαμβάνει έναν αριθμό άμεσων παροχών σε νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένου ενός εφάπαξ επιδόματος που κυμαίνεται από 130 ευρώ έως 300 ευρώ για τους συνταξιούχους. Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμη προβλέψεις για πληρωμές ύψους 200 € για υπαλλήλους που καταγράφουν έσοδα κάτω από το διπλάσιο του ελάχιστου μισθό, και 150 € για φοιτητές. Οι αγρότες άνω των 65 ετών με εισόδημα κάτω των 591 ευρώ θα λάβουν 150 ευρώ. Οι θρησκευτικοί εργαζόμενοι θα λάβουν βασικό εισόδημα 700 ευρώ, ενώ οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισής του θα καλύπτονται επίσης από το κράτος.

Αρκετές άλλες κοινωνικές παροχές θα αυξηθούν και όλα τα παιδιά που θα γεννηθούν φέτος και έως ένα έτος μετά την επίσημη λήξη της επιδημίας θα λάβουν 500 ευρώ. Οι ωριαίες αμοιβές για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και γηροκομεία θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 30% έως το τέλος του 2021, και έως και 65% για όσους εργάζονται σε θέσεις πρώτης γραμμής.

Για τις επιχειρήσεις, ειδικά δάνεια θα διατίθενται από την κρατική τράπεζα SID Banka, ενώ εταιρείες που υπέστησαν μείωση εσόδων άνω του 70% θα δικαιούνται ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο σε σταθερές δαπάνες, διπλασιάζοντας το τρέχον ποσό.

Υπάρχουν επίσης ειδικές διατάξεις για κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και ενοικίασης, αλλά και των ταχέων ελέγχων για κορωνοϊό για επιχειρήσεις, καθώς και για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για ιατρικό εξοπλισμό που απαιτείται για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασίας μικρής διάρκειας παρατάθηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2021. /ibna