Μαυροβούνιο: Παραιτήθηκε την Τετάρτη η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Vesna Medenica

Μαυροβούνιο: Παραιτήθηκε την Τετάρτη η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Vesna Medenica

Μετά τη Γενική Σύνοδο του Ανωτάτου Δικαστηρίου την Τετάρτη, η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μαυροβουνίου Vesna Medenica υπέβαλε την παραίτησή της.

Δήλωσε ότι υπήρξε τιμή της να υπηρετεί ως επικεφαλής του δικαστικού σώματος και να ενεργεί υπέρ και για λογαριασμό των πολιτών του Μαυροβουνίου.

«Όπως και στην καριέρα μου μέχρι τώρα, έχω αντιμετωπίσει κάθε ανοιχτό ζήτημα με ειλικρίνεια, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Αυτή είναι η τελευταία συνεισφορά εκ μέρους μου και το προσωπικό σημάδι που αφήνω στην επίλυση του ζητήματος σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Για αυτούς τους λόγους, ζητώ να τερματιστεί η λειτουργία μου ως δικαστή και προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μαυροβουνίου,» δήλωσε η Medenica.

Όπως επεσήμανε, οι αξίες οι οποίες την καθοδηγούσαν όταν υπέβαλε αίτηση για την προεδρία του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μαυροβουνίου πέρυσι είχαν ως στόχο τη συνέχιση και τη βελτίωση της ανεξαρτησίας, της αυτονομίας, της ευθύνης, της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας του δικαστικού σώματος.

«Νόμιζα ότι το δικαστικό σύστημα είχε ήδη οικοδομηθεί κατά την προηγούμενη θητεία μου και ότι δεν υπήρχε συγκέντρωση εξουσίας του προέδρου του δικαστηρίου, δεδομένων των αρμοδιοτήτων του όπως αυτές ορίζονται από τον ισχύοντα νόμο για το δικαστικό συμβούλιο και τους δικαστές,» είπε.

Ως η πρώτη πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο ανεξάρτητο και κυρίαρχο Μαυροβούνιο, για πρώτη φορά στη βάση του κράτους δικαίου σύμφωνα με το Σύνταγμα, και ως η 15η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μαυροβουνίου από την ίδρυσή του το 1945, είχε το προνόμιο και το καθήκον να επηρεάζει τη διαδικασία ωρίμανσης του δικαστικού συστήματος, το οποίο πρέπει να είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

Εξήγησε ότι οι πρώτες μέρες της στο δικαστικό σώμα και σε αυτό το δικαστήριο δεν ήταν εύκολες.

«Αντιθέτως, τα δικαστήρια ήταν επιβαρυμένα με ένα τεράστιο αριθμό άλυτων υποθέσεων. Μόνο το 27% όλων των δικαστικών υποθέσεων είχε επιλυθεί, περισσότερες από 60.000 υποθέσεις ήταν παλαιότερες των τριών ετών, ενώ εκκρεμούσαν 350.000 υποθέσεις. Μόνο ελαφρώς λιγότερο από το 30% των υποθέσεων είχε ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών και η διαδικασία έφεσης διαρκούσε 3 χρόνια και 7 μήνες κατά μέσο όρο…» είπε η Medenica.

Σήμερα, προσθέτει, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Περισσότερο από το 60% των υποθέσεων έχουν ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών, η μέση διάρκεια της διαδικασίας προσφυγής είναι 120 ημέρες, απομένουν λίγο λιγότερες από 2.000 υποθέσεις εκτέλεσης, καθώς και υποθέσεις άνω των 3 ετών – 2.900, οι οποίες αναλογούν σε 0,004 ανά 100.000 κατοίκους (αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα της CEPEJ), ενώ μόνο το 0,05% των αποφάσεων ελήφθησαν εκτός της νόμιμης προθεσμίας με μια μικρή καθυστέρηση,» εξηγεί η Medenica.

Όπως ισχυρίζεται, σήμερα το δικαστικό σώμα είναι αποτελεσματικό, ψηφιοποιημένο, ανανεώνεται σημαντικά σε βασικές θέσεις και εκπροσωπείται σε όλα τα διεθνή δικαστικά όργανα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με απόδοση 100,1% σε επίπεδο όλων των δικαστηρίων στο Μαυροβούνιο, το οποίο αποτελεί ένα σεβαστό αποτέλεσμα.

«Πρέπει να σημειώσω ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα συναφή μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν συνεχώς ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την υπονόμευση της εξουσίας των δικαστικών υπαλλήλων και την άρνηση όλων των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δημιουργήθηκε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την πολιτική πίεση στη δικαιοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια,» τόνισε.

Ελπίζει ότι όλοι οι συνάδελφοι και οι δικαστές στο Μαυροβούνιο θα εργαστούν για μια ειλικρινή επιδίωξη της γενικής προόδου και της ενίσχυσης της δικαιοσύνης, αντί να βασίζονται σε υπερβολικές, αβάσιμες και κοσμικές ερμηνείες της συμβολής και του ρόλου του δικαστικού σώματος.

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τον σεβασμό μου για τη Γενική Σύνοδο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και για κάθε δικαστή ξεχωριστά. Ήταν τιμή να βρίσκομαι στην ηγεσία του δικαστικού σώματος και να ενεργώ υπέρ και για λογαριασμό των πολιτών του Μαυροβουνίου,» κατέληξε η Medenica. /ibna