Κροατία: Νέες δονήσεις στην Petrinja

Κροατία: Νέες δονήσεις στην Petrinja

Τρεις νέες δονήσεις συγκλόνισαν την περιοχή της Petrinja σήμερα το πρωί, ωστόσο όχι με την ένταση του χθεσινού καταστροφικού σεισμού που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον εφτά ατόμων.

Η Σεισμολογική Υπηρεσία της Δημοκρατίας της Κροατίας ανέφερε σήμερα το πρωί ότι τρεις ξεχωριστοί σεισμοί κλόνισαν την περιοχή, ο πρώτος στις 6:15 π.μ., ακολουθούμενος από έναν ακόμη στις 6:26, και ο τελευταίος στις 6:29 π.μ. Επρόκειτο για σχετικά ισχυρούς σεισμούς: ο πρώτος ήταν μεγέθους 4,7 στην κλίμακα Ρίχτερ, ο δεύτερος 4,8 και ο τελευταίος 3,9, ενώ το επίκεντρο και των τριών βρέθηκε όχι μακριά από την Petrinja.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ορεινής Διάσωσης της Κροατίας (HGSS) Josip Granic δήλωσε την Τετάρτη ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα μέλη του HGSS επισκέφτηκαν 84 χωριά και χωριουδάκια σε περιοχές που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό μεγέθους 6.2, μη εντοπίζοντας κανέναν κάτω από ερείπια ή που να χρειάζονται βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Δήλωσε ότι τα μέλη του HGSS είχαν εντοπίσει αρκετούς τραυματίες σε χωριά κοντά στην Petrinja.

Η πλειονότητα των πολιτών στην Petrinja, το Sisak και την ευρύτερη περιοχή πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους ή κάτω από αυτοσχέδιες σκηνές. Την Τρίτη, η Κροατία ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, το πρόγραμμα που προορίζεται για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης – και ζήτησε χειμερινές σκηνές για 6 έως 8 άτομα, λαμπτήρες με προστασία από πλέγμα PVC (εσωτερικού), ηλεκτρικές θερμάστρες, πτυσσόμενα κρεβάτια, υπνόσακους και κοντέινερ για στέγαση κ.λπ. Το πρώτο πακέτο βοήθειας έφτασε την ίδια ημέρα από τη Δημοκρατία της Σλοβενίας, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Προστασίας και Διάσωσης του Υπουργείου Άμυνας. Το πακέτο περιελάμβανε 4 κοντέινερ, 12 κουκέτες με 24 στρώματα και 200 ​​υπνόσακους, τα οποία έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κεντρική αποθήκη πολιτικής προστασίας στο Jastrebarsko, από όπου μεταφέρθηκαν στις πληγείσες περιοχές σύμφωνα με τις εκτιμώμενες ανάγκες.

Εκτός από τη Σλοβενία, η Αυστρία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Κροατίας για βοήθεια με 470 πτυσσόμενα κρεβάτια, η Ιταλία με 100 χειμερινές σκηνές, η Ελλάδα με 40 σκηνές, 50 ηλεκτρικές θερμάστρες, 500 πτυσσόμενα κρεβάτια και 500 υπνόσακους, η Ρουμανία με 50 σκηνές, 100 πτυσσόμενα κρεβάτια, 200 υπνόσακους και 14 δοχεία, η Σουηδία με 60 σκηνές και 2000 πτυσσόμενα κρεβάτια, η Τσεχία με 2 λαμπτήρες με προστασία, πύργο φωτισμού με μπαλόνια, 10 ηλεκτρικές θερμάστρες, 600 πτυσσόμενα κρεβάτια και 1200 υπνόσακους.

Η κροατική κυβέρνηση θα διαθέσει 120 εκατομμύρια kuna (16 εκατομμύρια ευρώ) σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης στις περιοχές που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό στην κεντρική Κροατία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Zdravko Marić.

Ο Marić προσέθεσε ότι αναμενόταν επίσης βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό.

«πραγματοποιήθηκαν χθες ανακατανομές στον προϋπολογισμό,» δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο Marić προσέθεσε ότι 110 εκατομμύρια kuna (14,6 εκατομμύρια ευρώ) θα δαπανηθούν απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια kuna (1,3 εκατομμύρια ευρώ) θα προέρχονταν από το κρατικό Ταμείο Προστασίας του Περιβάλλοντος.

«Θα εργαστούμε για την εξεύρεση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία, το Ταμείο Αλληλεγγύης, μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων,» δήλωσε ο Marić. /ibna