Τουρκία: Cavusoglu και Lavrov συναντήθηκαν στο Sochi

Τουρκία: Cavusoglu και Lavrov συναντήθηκαν στο Sochi

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Sergey Lavrov και Τουρκίας Mevlut Cavusoglu συναντήθηκαν την Τρίτη στο Sochi για να συζητήσουν διεθνή ζητήματα και να βοηθήσουν στην προετοιμασία της προγραμματισμένης Ανώτατης Συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας που θα συμπροεδρεύσουν οι δυο Πρόεδροι, Putin κι Erdogan.

Η σύνοδος του συμβουλίου σε προεδρικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, “μόλις το επιτρέψει η κατάσταση”, δήλωσε ο Cavusoglu, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση των δυο Υπουργών.

Πριν από το Συμβούλιο, οι σχετικοί φορείς πρέπει να συζητήσουν ορισμένα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποκατάστασης του καθεστώτος υποχρέωσης βίζα για τους Τούρκους πολίτες και την αύξηση των ποσοστώσεων για την παράδοση των τουρκικών λαχανικών και φρούτων στη Ρωσία για την αναβίωση του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο είχε επηρεαστεί δυσμενώς την πανδημία, είπε ο Cavusoglu.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία με τη Ρωσία στην ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού, ο Υπουργός είπε ότι πηγαίνει καλά, και οι πλευρές συμφώνησαν να οργανώσουν μια κοινή παραγωγή του εμβολίου.

«Δεν μιλάμε για μονομερή παράδοση, μιλάμε για κοινή παραγωγή», είπε.

Από την πλευρά του, ο Lavrov δήλωσε ότι η υλοποίηση των μεγαλύτερων ρωσοτουρκικών έργων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής πυρηνικού σταθμού Akkuyu και της περαιτέρω ανάπτυξης του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, θα ολοκληρωθεί εγκαίρως παρά τις προσαρμογές λόγω της πανδημίας.

Εξήρε επίσης την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα παρά τις κυρώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «απόπειρα προώθησης των συμφερόντων της αμερικανικής βιομηχανίας με τη βοήθεια αθέμιτων μεθόδων».

Ο Υπουργός είπε ότι η Ρωσία και η Τουρκία έγιναν αντικείμενο των δυτικών κυρώσεων επειδή ακολουθούν μια ανεξάρτητη πολιτική σε διεθνείς υποθέσεις, βάσει εθνικών προτεραιοτήτων, και αναζητούν το κοινό καλό μέσω της ισορροπίας και συνεργασίας.

Με τη σειρά του, ο Cavusoglu επέκρινε ως «παράνομες» τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400.

«Είναι εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε ο Cavusoglu προσθέτοντας ότι «δεν θα παραιτηθούμε από τις προθέσεις μας.»

Υπενθύμισε ο Cavusoglu ότι η Τουρκία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400, τονίζοντας ότι «Δεν θα σταματήσουμε».

Ωστόσο, πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία γενικά αντιτίθεται σε μια πολιτική κυρώσεων, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα δεν εντάχθηκε στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν και προτιμά να επιλύει τα προβλήματα μέσω του διαλόγου.

Τις συνομιλίες Lavrov Cavusoglu απασχόλησαν και διεθνή ζητήματα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Χαιρετίζουμε την επιθυμία της Άγκυρας να βοηθήσει τα μέρη της σύγκρουσης να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας στις 9 Νοεμβρίου, καθώς και εντός της πλαισίου του κοινού ρωσοτουρκικού κέντρου για την παρακολούθηση της εφαρμογής των υποχρεώσεων κατάπαυσης του πυρός,» δήλωσε ο Lavrov.

Lavrov και Cavusoglu επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση του έργου βάση του σχάμτος της Astana, καθώς έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και την ικανότητά του να επιλύει τα πιο πιεστικά ζητήματα που σχετίζονται με την κατάσταση επί τόπου.

«Μιλήσαμε για την εφαρμογή των  συμφωνιών των προέδρων μας στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Idlib. Τα συμφωνηθέντα εκτελούνται, αν και θα θέλαμε να γίνεται γρηγορότερα», δήλωσε ο Lavrov.

Όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη, ο Cavusoglu είπε ότι καμία χώρα ή άτομο, συμπεριλαμβανομένου του πολέμαρχου Haftar, δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την Τουρκία να φύγει από τη Λιβύη, προσθέτοντας ότι «έχουμε νόμιμους λόγους να είμαστε εκεί».

Ο Cavusoglu τόνισε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει κέρδη στη Λιβύη, αλλά βοηθά στην επίτευξη της εθνικής ενότητας και στη δημιουργία διαλόγου μεταξύ των κομμάτων.

Τόνισε επίσης ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ενθάρρυνση των κομμάτων της Λιβύης για την ειρήνευση./ibna