Νέος ισχυρός σεισμός στην κεντρική Κροατία

Νέος ισχυρός σεισμός στην κεντρική Κροατία

Ένας σεισμός μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Κροατία στις 12.20 μ.μ. την Τρίτη, όπως ανέφερε το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν εννέα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Sisak στην πόλη Petrinja, η οποία επλήγη από σεισμό μεγέθους 5,0 της κλίμακας Ρίχτερ νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ο τελευταίος σεισμός καταγράφηκε 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του Ζάγκρεμπ και κατέστη αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σλοβενία. Οι σεισμολογικές συσκευές κατέγραψαν τον σεισμό στην Τσεχία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σερβία και την Αυστρία.

Οι κοντινότερες πόλεις του Sisak και του Petrinja υπέστησαν μεγάλες ζημιές, αλλά και πάλι δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, πολλά κτίρια κατέρρευσαν σε αυτές τις πόλεις, ενώ στο Sisak το μισό αθλητικό κέντρο φέρεται να κατεδαφίστηκε. «Καταφέραμε να βγάλουμε ένα παιδί, ήταν στο αυτοκίνητο, όλα κατέρρευσαν. Ο ιδιοκτήτης είναι μέσα, αλλά δεν απαντά,» είπε στο N1 ένας νεαρός άνδρας στο Petrinja, όπου οι τοίχοι του σπιτιού έπεσαν πάνω στο αυτοκίνητο. «Είναι δύσκολο, άκουσα ότι ο παιδικός σταθμός κατέρρευσε. Δεν υπήρχαν παιδιά μέσα, δεν ξέρουμε αν υπάρχουν θύματα,» λέει ένας άλλος πολίτης.

Ο δήμαρχος του Petrinja Darinko Dumbović ζήτησε άμεση βοήθεια έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι η μισή πόλη έχει καταστραφεί.

«Σέρνουμε τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα. Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξαν θύματα. Έχω ακούσει ότι το νηπιαγωγείο έχει καταρρεύσει, αλλά ευτυχώς δεν υπήρχαν παιδιά μέσα,» δήλωσε ο Dumbović .

«Οι άνθρωποι βρίσκονται σε πανικό καθώς αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα,» πρόσθεσε.

Η δημόσια υπηρεσία HRT δήλωσε ότι το κέντρο του Petrinja δεν υφίσταται καθόλου όπως ήταν μέχρι πρότινος. Σε αρκετές περιπτώσεις, άτομα που εργάστηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών στις στέγες που προκλήθηκαν από τον προηγούμενο σεισμό έπεσαν στο έδαφος. Οι πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε πανικό και όλες οι επείγουσες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ο Κροατικός Στρατός έχει σταλεί στο Sisak και το Petrinja για να βοηθήσει τους πολίτες.

Ο σεισμολόγος Krešimir Kuk δήλωσε ότι πιστεύει ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός και θα ακολουθήσουν και άλλες δονήσεις.

Προσέθεσε ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν ισχυρότερα σοκ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ ισχυρότεροι σεισμοί δεν μπορούν να συμβούν σε αυτήν την περιοχή. «Κατ ‘αρχήν, αυτό ήταν το αποκορύφωμα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε έναν σεισμό αυτής της ένταση. Μπορούμε, ωστόσο, να πούμε ότι πιο αδύναμοι σεισμοί είναι πιο πιθανοί, χωρίς να αποκλείεται εντελώς ένας άλλος σεισμός αυτής της έντασης,» εξήγησε ο Kuk. /ibna