Β-Ε: Νέο Δάνειο από την ΕΤΕπ για νέο τμήμα του Διαδρόμου Vc

Β-Ε: Νέο Δάνειο από την ΕΤΕπ για νέο τμήμα του Διαδρόμου Vc

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ξεκλείδωσε 340 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του τμήματος 36 χιλιομέτρων του αυτοκινητοδρόμου μεταξύ του Poprikuše και του Medakovo στο Διάδρομο Vc, μια βασική υποδομή σύνδεσης στη χώρα που υποστηρίζεται επίσης από επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Αυτή η επένδυση δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρήσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και συμβάλλει στην περιφερειακή ολοκλήρωση.

«Με νέα χρηματοδότηση ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ στον Αυτοκινητόδρομο Vc, η ΕΤΕπ συνεχίζει να υποστηρίζει αυτήν την κεντρική διαδρομή στο πανευρωπαϊκό δίκτυο που συνδέει το λιμάνι του Ploče στην Κροατία με την Ουγγαρία μέσω της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Μέχρι σήμερα, η τράπεζα της ΕΕ έχει παράσχει € 1 δισεκατομμύριο για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου 155 χιλιομέτρων κατά μήκος του τμήματος του διαδρόμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Αυτό το σύγχρονο δίκτυο μεταφορών αναμένεται να διευκολύνει τη μετακίνηση 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, να συμβάλει στην οδική ασφάλεια και να προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία,» σημειώνει η ΕΤΕπ σε δελτίο τύπου.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που εγκρίθηκαν ως απάντηση στον COVID-19, η ΕΤΕπ θα αυξήσει τη χρηματοδότησή της για να καλύψει το 90% του συνολικού κόστους για την προώθηση της εκτέλεσης των έργων.

«Η ΕΤΕπ παρέχει συνεχή υποστήριξη για την ανάπτυξη σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων στο Διάδρομο Vc στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι σύγχρονοι, ασφαλέστεροι δρόμοι και οι καλύτερες συγκοινωνιακές συνδέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, το ανεμπόδιστο εμπόριο και την περιφερειακή συνοχή, και μπορούν να βοηθήσουν στην προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων. Αυτή η συναλλαγή θα συμβάλει στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης και θα υποστηρίξει την ανάκαμψη και την ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην περιφερειακή αγορά και την αγορά της ΕΕ μετά τον COVID-19,» δήλωσε η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Lilyana Pavlova, υπεύθυνη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ και ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέσβης Johan Sattler δήλωσε ότι ήταν χαρούμενος που ένα νέο τμήμα του Διαδρόμου Vc είχε πλέον εξασφαλιστεί οικονομικά χάρη στις προσπάθειες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της ΕΤΕπ, της επενδυτικής τράπεζας της Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η επένδυση της ΕΤΕπ θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε τον στόχο του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου των Δυτικών Βαλκανίων να ολοκληρωθεί το 75% του Διαδρόμου Vc έως το 2024. Ως ο μεγαλύτερος δωρητής για το Διάδρομο Vc, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για κατασκευή 11 υποτμημάτων του Διαδρόμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τη συμπλήρωση των δανείων της ΕΤΕπ. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες της Β-Ε θα είναι καλύτερα συνδεδεμένοι όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη,» δήλωσε ο Sattler.

Ο Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Vjekoslav Bevanda τόνισε τη σημασία αυτής της συμφωνίας για την Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την κρατική και περιφερειακή της σημασία όσον αφορά την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών, την αυξημένη ασφάλεια και την ικανότητα των αυτοκινητοδρόμων. «Κάθε έργο που σχετίζεται με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στο Διάδρομο Vc έχει μεγάλη σημασία και κάθε χιλιόμετρο αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη για εμάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η συμφωνία, εκτός από την οικονομική της αξία, θα έχει θετικό αντίκτυπο στο κοινό, το οποίο θα έχει πρόσβαση σε 35 χιλιόμετρα ενός νέου αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Poprikuše-Medakovo,» δήλωσε ο υπουργός Bevanda. /ibna