Σλοβενία: Περισσότερα ταξίδια στο εσωτερικό και λιγότερα στο εξωτερικό στο Γ’ τρίμηνο του 2020

Σλοβενία: Περισσότερα ταξίδια στο εσωτερικό και λιγότερα στο εξωτερικό στο Γ’ τρίμηνο του 2020

Στο 3ο τρίμηνο του 2020, σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Σλοβενίας ηλικίας 15 ετών και άνω πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ιδιωτικό ταξίδι Πάνω από το ήμισυ όλων των ιδιωτικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκαν στη Σλοβενία. Όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο, η επιδημία COVID-19 ήταν ο κύριος λόγος που απέτρεψε τους περισσότερους κατοίκους της Σλοβενίας να ταξιδέψουν, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της Σλοβενίας.

Τους καλοκαιρινούς μήνες του Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, το 47% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω πραγματοποίησε τουλάχιστον ένα ιδιωτικό ταξίδι, με το εν λόγω ποσοστό να σηματοδοτεί πτώση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.339.000 ιδιωτικά ταξίδια, ένα τέταρτο κάτω σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, την τελευταία δεκαετία, τα ιδιωτικά ταξίδια στη Σλοβενία ​​αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο όλων των ιδιωτικών ταξιδιών που πραγματοποιούνται το 3ο τρίμηνο του έτους. Το τρίτο τρίμηνο του 2020, το ποσοστό όλων των ιδιωτικών ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν στη Σλοβενία ​​αντιστοιχεί σε πάνω από το μισό (52%), το μεγαλύτερο από τότε που ο Οργανισμός ξεκίνησε τη συλλογή δεδομένων. Ο αριθμός των ιδιωτικών ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν στη Σλοβενία ​​(περίπου 700.000) ήταν σχεδόν κατά ένα τρίτο υψηλότερος σε ετήσια βάση, ενώ ο αριθμός των ιδιωτικών ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό (περίπου 640.000) έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό. Κατά τη διάρκεια των ιδιωτικών ταξιδιών τους στη Σλοβενία, οι περισσότεροι τουρίστες διέμειναν σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις, πιο συχνά σε ξενοδοχεία και τα συναφή, τα οποία αντιστοιχούν σε ελαφρώς πάνω από 300.000 από όλα τα ιδιωτικά ταξίδια στη Σλοβενία, σημειώνοντας περίπου τρεις φορές αύξηση σε ετήσια βάση.

Κατά το 3ο τρίμηνο του 2020, περίπου 950.000 ή 53% των κατοίκων της Σλοβενίας ηλικίας 15 ετών και άνω δεν πραγματοποίησαν κανένα ιδιωτικό ταξίδι. Οι περισσότεροι από αυτούς (27%) που δεν πήγαν ανέφεραν την επιδημία COVID-19 ως το βασικό λόγο. Το ένα τέταρτο (24%) ανέφερε λόγους υγείας. Το ίδιο ποσοστό των κατοίκων της Σλοβενίας δήλωσε ως δικαιολογία την έλλειψη χρόνου, το 15% δεν ένιωσε την ανάγκη να ταξιδέψει, το 8% δεν πήγε για οικονομικούς λόγους και το 3% δήλωσε ότι η περίοδος ήταν ακατάλληλη για ταξίδια. /ibna