Κύπρος: Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών

Κύπρος: Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών

Δημοσιοποιήθηκε σήμερα το πόρισμα της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής, για τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών υπό την Δήμητρα Καλογήρου, Προέδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή του ανακοίνωση στις 23 Δεκεμβρίου 2020.

Στην επιτροπή μετείχαν εκτός της Δήμητρας Καλογήρου, ο Αντρέας Ζαχαριάδης, τέως Βοηθός Γενικός Λογιστής και η Έλλη Φλωρέντζου, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.

Με βάση την ίδια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας επαναλαμβάνεται πως «για τα όσα των γεγονότων διαγράφονται στις εκθέσεις δια μαύρου χρώματος, θα δοθούν, επίσης, στη δημοσιότητα ευθύς μετά το πέρα των ποινικών ερευνών, με μόνη εξαίρεση όσα άπτονται προσωπικών δεδομένων».

Σε δηλώσεις της η Δήμητρα Καλογήρου ανέφερε πως το πόρισμα προσδίδει στη διαφάνεια και αφορά 12 φακέλους και 42 πολιτογραφήσεις. Έκανε λόγο επίσης για ενδεχόμενα πειθαρχικά, διοικητικά και ποινικά θέματα. Με τα ποινικά να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης στη Νομική Υπηρεσία και επίσης τόνισε πως τα ονόματα είναι καλυμμένα για να συμμορφώνονται και με το νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Τα σημαντικότερα ευρήματα του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής:

– Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται να επέμενε στη σχολαστική συμπλήρωση όλων των πεδίων των αιτήσεων πολιτογράφησης. Η τριμελής επιτροπή θεωρεί ότι χρήζει αναθεώρησης το σχετικό έντυπο.

– Σύμφωνα με το πόρισμα δεν είχε γίνει εξακρίβωση της πηγής εισοδημάτων και των πραγματικών κινήτρων των επενδυτών.

– Δεν είχε γίνει επίσης επαρκής έλεγχος για τη γνησιότητα των συστατικών επιστολών, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις είτε με ελλιπή βιογραφικά είτε με ψευδή στοιχεία εν γνώσει μάλιστα συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων.

– Υπήρχαν περιπτώσεις καταβολής πέραν του 200% της πραγματικής αξίας των επενδύσεων όπως για παράδειγμα, για ακίνητο με εκτιμημένη αξία 200,000 στο Κτηματολόγιο καταβλήθηκαν 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για άλλο ακίνητο εκτιμημένης αξίας €950,000 καταβλήθηκαν €2,25 εκατομμύρια.

– Ακόμη υπήρξαν περιπτώσεις ελλιπών στοιχείων σε σχέση με την καταβολή ΦΠΑ για τα οποία υπάρχει σύσταση όπως διερευνηθούν από το Τμήμα Φορολογίας.

– Γίνεται επίσης αναφορά για αίτηση, η οποία αρχικά είχε απορριφτεί εντούτοις στη συνέχεια εγκρίθηκε έπειτα από παρέμβαση του τότε Υπουργού Οικονομικών.

– Υπήρχε επίσης περίπτωση όπου τράπεζα δεν φαίνεται να εφάρμοσε κατάλληλες διαδικασίες εξέτασης των συναλλαγών και παρακολουθήσεις των λογαριασμών ώστε να διαπιστώσουν την πηγή και την προέλευση των χρημάτων.

– Υπήρξε περίπτωση όπου επενδυτής κατέβαλλε το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ με την πιστωτική του κάρτα. Το περίεργο είναι ότι είχαν γίνει 25 συναλλαγές σε διάστημα 30 λεπτών και συνέβη στις 16 Αυγούστου του 2016.

Από τις 42 πολιτογραφήσεις προσώπων που εξέτασε η επιτροπή όλες πλην δύο περιπτώσεων που αντιστοιχούν σε επτά πρόσωπα πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια πολιτογράφησης. Εισηγούνται τα μέλη της επιτροπής, όπως σε δώδεκα πρόσωπα θα πρέπει να εξεταστεί η αποστέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη διότι καταζητούνται για υπόθεση κλοπής και απάτης./ibna