Μαυροβούνιο: Το Κοινοβούλιο ψήφισε τις τροπολογίες στο Νόμο περί Θρησκευτικής Ελευθερίας

Μαυροβούνιο: Το Κοινοβούλιο ψήφισε τις τροπολογίες στο Νόμο περί Θρησκευτικής Ελευθερίας

Παρά τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν από τμήματα του πληθυσμού του Μαυροβουνίου, οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ενέκριναν χθες  βράδυ τις τροποποιήσεις του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας, ο οποίος «καθιστά τις σχέσεις μεταξύ εκκλησιών, θρησκευτικών κοινοτήτων και κράτους δίκαιες, και βάζει τέλος σε συγκρούσεις που προκαλούνται από τον προηγούμενο νόμο.»

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν παρευρέθηκαν στη σύνοδο, με το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών να δηλώνει ότι όλες οι αποφάσεις της Συνέλευσης σχετικά με το Νόμο ήταν παράνομες και άκυρες.

Ο βουλευτής του DPS Duško Marković στη συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για μια σκανδαλώδη, απαράδεκτη και αντισυνταγματική πλειοψηφία, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε γίνει η νομική επαλήθευση της κοινοβουλευτικής εντολής του Κινήματος Πολιτών URA.

Ανακοίνωσε ότι το DPS θα υποβάλει καταγγελίες στα αρμόδια όργανα, τα οποία θα αποφασίσουν για αυτή τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα «να εξετάσει υπεύθυνα αυτήν τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας και να προσπαθήσει να διασφαλίσει το κράτος δικαίου και το σεβασμό για τo πολιτικό Σύστημα.»

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας ενέκριναν τις τροποποιήσεις του Κινήματος Πολιτών URA, οι οποίες ορίζουν ότι το τμήμα της θρησκευτικής κοινότητας με κέντρο στο εξωτερικό, το οποίο δεν είναι εγγεγραμμένο στα Ενοποιημένα Αρχεία, υποχρεούται να ενεργεί σύμφωνα με τη νομική τάξη του Μαυροβουνίου. Η τροπολογία διασφαλίζει ότι όλες οι θρησκευτικές κοινότητες θα σέβονται τους νόμους του Μαυροβουνίου, την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα, αλλά θα λειτουργούν επίσης εντός της ενοποιημένης νομικής τάξης του Μαυροβουνίου.

Η δεύτερη τροπολογία αναφέρεται στο άρθρο 36, το οποίο ορίζεται ως εξής: «Ο έλεγχος της νομιμότητας της προβλεπόμενης δαπάνης κεφαλαίων σε θρησκευτικές κοινότητες από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιείται από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με το νόμο.» Ο στόχος αυτής της αναθεώρησης είναι να εισαγάγει την αρχή των διαφανών δαπανών και του ελέγχου των κονδυλίων που χορηγούνται σκόπιμα σε θρησκευτικές κοινότητες από τον προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić αξιολόγησε ότι η υιοθέτηση του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας διόρθωσε την αδικία που επιδίωξε το προηγούμενο καθεστώς εναντίον της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SOC).

Ο Krivokapić είπε ότι, μετά από ένα χρόνο, η αδικία που «το πρώην καθεστώς απέβλεπε να προκαλέσει ειδικά προς τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», αντιμετωπίζοντας την περιουσία της ως άλλη περιουσία του Μαυροβουνίου, έχει πλέον διορθωθεί.

Όπως είπε, από τώρα και στο εξής, όλες οι θρησκευτικές κοινότητες είναι πλέον ίσες ενώπιον του νόμου, χωρίς εξαιρέσεις.

Σε ένα ακόμη σημαντικό σημείο της συνόδου που ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί, οι βουλευτές αρνήθηκαν να θέσουν στην ημερήσια διάταξη την πρόταση ψηφίσματος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, η οποία προτάθηκε από το Βοσνιακό Κόμμα.

«Δυστυχώς, με αυτήν τη στάση απέναντι στο ζήτημα μιας καταδικασμένης γενοκτονίας, η σημερινή κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί πραγματική συμφιλίωση και δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία αντιμετώπισης του παρελθόντος,» δήλωσε το Βοσνιακό Κόμμα του Μαυροβουνίου. /ibna