Κοσσυφοπέδιο: Άγνωστη η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, γνωστοί οι πρωταγωνιστές

Κοσσυφοπέδιο: Άγνωστη η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, γνωστοί οι πρωταγωνιστές

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου που έκρινε ως αντισυνταγματική την ψήφο του βουλευτή Etem Arifi προκάλεσε πολιτική κρίση και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Η ψήφος του τελεσίδικα καταδικασθέντα βουλευτή Etem Arifi, έδωσε την  61η ψήφο και την πλειοψηφία στον Avdullah Hoti για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όμως η προσφυγή του Κινήματος Vetevendosje και η δικαίωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο οδήγησε τη χώρα σε νέες πρόωρες εκλογές.

Παρότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία των εκλογών, τα πρόσωπα που θα διαγωνισθούν για τις δυο κυρίαρχες θέσεις του Προέδρου της χώρας και του Πρωθυπουργού είναι γνωστά στην πολιτική σκηνή.

Στο παιχνίδι για τις δυο θέσεις εξουσίας είναι παλιοί αλλά και νέοι πολιτικοί, είτε σήμερα είναι στην εξουσία, είτε είναι στην αντιπολίτευση και βρέθηκαν στο παρελθόν στην εξουσία.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Enver Hoxhaj, ο ηγέτης του Κινήματος «Αυτοπροσδιορισμού» Albin Kurti και η Πρόεδρος της Συνέλευσης Vjosa Osmani καλοβλέπουν τον εαυτό τους για τη θέση του Πρωθυπουργού, αλλά και η Προεδρία δεν είναι αδιάφοροι γι’ αυτούς. Μια θέση που ζητάει εδώ και μήνες ο πρώην ηγέτης του KLA Ramush Hardinaj.

Ο Enver Hoxhaj ήταν ο πρώτος που έθεσε τον εαυτό του εντός του πολιτικού στίβου για την Πρωθυπουργία και αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του κι άλλοι υποψήφιοι, αλλά οι διαδικαστικές ασάφειες τους αποτρέπουν προς στιγμήν να διεκδικήσουν επίσημα την Πρωθυπουργία.

Τέτοια είναι η περίπτωση του Vjosa Osmani, η οποίος είναι η εκτελεστική Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα δημιουργήσει μια νέα Πρωτοβουλία Πολιτών με την οποία θα προχωρήσει στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, αυτό εμποδίστηκε από την τρέχουσα κατάσταση, διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, η πρόεδρος δεν μπορεί να κατέχει κανένα δημόσιο αξίωμα, ούτε μπορεί να κατέχει καθήκοντα σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο. Είτε τα σημερινά κυβερνώντα κόμματα να συμφωνήσουν και να εκλέξουν νέο πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, καθώς οι εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν τον Μάρτιο του επόμενου έτους, ή να παραιτηθεί η Osmani από τη θέση του αναπληρωτή Προέδρου, και έτσι να ανοίξει την πόρτα, σύμφωνα με τους κανονισμούς, για να συμμετάσχει στις προσεχείς εκλογές.

Ένας άλλος παίκτης που ζητά εκλογές εδώ και μήνες είναι ο πρώην Πρωθυπουργός Albin Kurti, ο οποίος μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δήλωσε ότι «είμαι ο πρώην, αλλά θα είμαι επίσης ο μελλοντικός Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου».

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βιάζεται να πάει στις κάλπες και να σπάσει την εικόνα του “αιώνιου αντιπολιτευόμενου”, αλλά μπορεί να πέσει θύμα και ο ίδιος μιας απόφασης που ο ίδιος προκάλεσε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε για την αντισυνταγματικότητας της ψήφου του Arifi βάσει της προσφυγής του Κινήματος «Αυτοπροσδιορισμού» του Kurti, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφέρει ότι τα άτομα που καταδικάστηκαν με τελική απόφαση τα τελευταία τρία χρόνια δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει με τον Kurti, ο οποίος, μαζί με μερικά από τα μέλη του κόμματος του, καταδικάστηκαν το 2018 σε ποινή με αναστολή για ρίψη δακρυγόνων στη συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου. Σε αυτήν την περίπτωση, απομακρύνεται η υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Ramush Haradinaj αγωνίζεται εδώ και μήνες για τη θέση του Προέδρου και μια ημέρα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, Ahmet Isufi, δήλωσε ότι το κόμμα θα κατέβει στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές αυτόνομα.

«Έχουμε την άποψη ότι ο κ. Haradinaj αξίζει να γίνει πρόεδρος της χώρας, γιατί στο παρελθόν είχαμε την ευκαιρία ηγέτες του κόμματος να είναι σε αυτήν τη θέση» είπε ο Isufi.

Ωστόσο, σύμφωνα με το “Bota Sot” της Πρίστινα ο Haradinaj μπορεί να παραιτηθεί από αυτό, και να είναι ηγηθεί της λίστας του κόμματος στις πρόωρες εκλογές. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης ότι ο Haradinaj δήλωσε ότι, εάν κάποιος από την οικογένεια Jashari διεκδικήσει την Πρόεδρία, θα αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Υπάρχουν αυξανόμενες εικασίες ότι η Vljora Čitaku, πρώην Πρέσβης του Κοσσυφοπεδίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να συμμετάσχει στον αγώνα για την προεδρία του Κοσσυφοπεδίου, ως πολιτική φιγούρα από τον αστερισμό των στενών συνεργατών του Thaci.

Αυτή η φιλόδοξη πολιτικός του Κοσσυφοπεδίου αναφέρθηκε ως υποψήφια του DPK για νέα Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, ακόμη και πριν από τις κατηγορίες της Χάγης, όπου ανάγκασε τον Hashim Thaci να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της χώρας για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί για τη συμμετοχή του στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου.

Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο 40 ημέρες από την ημέρα της πρόσκλησής τους και η τρέχουσα κυβέρνηση του Avdullah Hoti παραμένει σε ισχύ μέχρι την εκλογή νέας.

Ο Πρωθυπουργός, Avdullah Hoti, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη αν θα είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός στις προσεχείς πρόωρες εκλογές και ότι η Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου έχει αρκετούς υποψηφίους για τη θέση αυτή και ότι ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλο./ibna