Τουρκία: Υπογράφετε η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο

Τουρκία: Υπογράφετε η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπογράφετε σήμερα η συμφωνία ορόσημο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το σύμφωνο με το Ηνωμένο Βασίλειο, «ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας» θα είναι η «πιο σημαντική εμπορική συμφωνία» της Τουρκίας μετά την τελωνειακή ένωση του 1995 με την ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα.

«Μια νέα εποχή ξεκινά το 2021, μια εποχή στην οποία θα κερδίσουν και η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε το Τούρκος Πρόεδρος.

«Για άλλη μια φορά, θέλω να τονίσω ότι η Τουρκία θα επιτύχει τους στόχους της χάρη στο οικονομικό της σύστημα που έχει δημιουργηθεί από την παραγωγή, την απασχόληση και τις εξαγωγές», δήλωσε ο Erdogan, υπογραμμίζοντας ότι από τις 25 Δεκεμβρίου, οι ετήσιες εξαγωγές της Τουρκίας έφτασαν τα 166 δισεκατομμύρια δολάρια, στόχος της χώρας για όλο το 2020.

«Κλείνουμε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μας με επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και μειώνοντας την ανάγκη μας για εξωτερική χρηματοδότηση», κατέληξε ο Recep Tayyip Erdogan.

Η Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Rushar Pekcan σε δηλώσεις της για τη Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σημείωσε ότι αντιπροσωπεύει το βασικό ορόσημο για την εμβάθυνση του εμπορίου Τουρκίας-Ηνωμένου Βασιλείου και τους οικονομικούς δεσμούς σε win-win βάση», προσθέτοντας ότι θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή στους διμερείς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς από την 1η Ιανουαρίου.

«Αυτή η νέα εποχή στις σχέσεις μας θα είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την Τουρκία όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε η Ruhsar Pekcan, σημειώνοντας ότι το σύμφωνο θα αποτελέσει μια νέα βάση και ένα πλαίσιο για τις διμερείς σχέσεις».

Όπως πρόσθεσε η Υπουργός Εμπορίου, «το σύμφωνο, οι διαπραγματεύσεις του οποίου ξεκίνησαν το 2017, αντιπροσωπεύει τη δεύτερη σημαντικότερη εμπορική συμφωνία για την Τουρκία μετά την τελωνειακή ένωση του 1995 με την ΕΕ» ευχόμενη «αυτή η συμφωνία να αποφέρει καρποφόρα αποτελέσματα για τις χώρες και τους επιχειρηματικούς κύκλους μας».

Όπως δημοσίευσαν την Κυριακή οι Financial Times το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας με την Βρετανίδα Υπουργό Διεθνούς Εμπορίου Liz Truss να σημειώνει ότι «Η συμφωνία που αναμένουμε να υπογράψουμε αυτήν την εβδομάδα κλειδώνει για συμφωνίες χωρίς δασμούς και θα βοηθήσει στην υποστήριξη της εμπορικής μας σχέσης, αξίας 18,6 δισεκατομμυρίων λιρών πέρυσι».

Η συμφωνία αυτή είναι η πέμπτη μεγαλύτερη που έχει διαπραγματευθεί το Λονδίνο με μεμονωμένες χώρες, μετά από εκείνες με την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και τη Νορβηγία. Συνολικά, πλέον, η Βρετανία έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με 62 χώρες./ibna