Την ενίσχυση της συνεργασίας Κοσσυφοπεδίου Τουρκίας επιβεβαίωσαν Çavuşoğlu και Haradinaj-Stublla

Την ενίσχυση της συνεργασίας Κοσσυφοπεδίου Τουρκίας επιβεβαίωσαν Çavuşoğlu και Haradinaj-Stublla

Την ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσαν από την Άγκυρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και η Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου Meliza Haradinaj-Stublla.

Η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την καταπολέμηση της Τρομοκρατικής Ομάδας του Gülen (FETÖ), δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης ο Mevlüt Çavuşoğlu σημειώνοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει λάβει μέτρα κατά της οργάνωσης και συνεργάστηκε με την Τουρκία για το θέμα.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ενόψει της συνεχούς στόχευσης του FETÖ στο Κοσσυφοπέδιο, ο Çavuşoğlu πρόσθεσε: «Το FETÖ, με την τρέχουσα κατάστασή του, μπορεί να μην βλάψει πολύ την Τουρκία, αλλά εξακολουθεί να είναι μια πολύ σοβαρή απειλή και κίνδυνος για το Κοσσυφοπέδιο. Αυτή η οργάνωση πρέπει να απομακρυνθεί από το Κοσσυφοπέδιο.»

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία στηρίζει τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας.

Η Haradinaj-Stublla ευχαρίστησε την Τουρκία για την αλληλεγγύη «που καμία άλλη χώρα δεν τους έδειξε καθ’ όλη αυτή τη δύσκολη χρονιά με την πανδημία».

Σημείωσε επίσης ότι η συνεργασία Τουρκίας και Κοσσυφοπεδίου απέδειξε εν μέσω της πανδημίας όρισε τα έθνη εκτός από τις άλλες χώρες. Η Haradinaj-Stublla πρόσθεσε ότι το Κοσσυφοπέδιο στηρίχθηκε στην υποστήριξη της Τουρκίας όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια για τον COVID-19.

Η Υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου σημείωσε ότι η Τουρκία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας την φιλική σχέση των δύο εθνών.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν μνημόνια συνεννόησης (MoUs) σχετικά με έναν πολιτικό μηχανισμό διαβούλευσης και ανταλλαγές διπλωματών.

Όσον αφορά τη διαδικασία διαλόγου με τη Σερβία, η Haradinaj-Stublla δήλωσε, ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι αποφασισμένο να λύσει όλα τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα, προσθέτοντας ότι, «η Σερβία, δυστυχώς, δεν είναι εταίρος που τηρεί συμφωνίες, αρχές και καλό πνεύμα γειτονίας», είπε./ibna