Ρουμανία: Με εντάσεις ξεκίνησε η κυβέρνηση συνασπισμού

Ρουμανία: Με εντάσεις ξεκίνησε η κυβέρνηση συνασπισμού

Ακόμα δεν κατάφερε να σχηματιστεί η κυβέρνηση συνασπισμού στη Ρουμανία και οι πρώτες εντάσεις καταγράφονται μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, PNL, USR-PLUS και UDMR, όπως αναφέρουν σειρά δημοσιευμάτων στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα Adevarul ο συνασπισμός γνώρισε αρχικές εσωτερικές επιθέσεις, μια ημέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στο Κοινοβούλιο, αν και οι ηγέτες των τριών κομμάτων είχαν προηγουμένως αποφασίσει να “μετριάσουν τις δημόσιες ομιλίες τους”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το πρώτο «βέλος» ξεκίνησε από τον συμπρόεδρο του USR PLUS Dacian Cioloş, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με την παρουσία του φιλελεύθερου υπουργού Παιδείας Sorin Cîmpeanu στην κυβέρνηση.

Με τον τίτλο «Νέες κριτικές στους κόλπους του Συνασπισμού», ο τηλεοπτικός σταθμός Digi 24 επαναλαμβάνει τις πρόσφατες δηλώσεις του φιλελεύθερου βουλευτή Daniel Gheorghe που επιτίθεται στην πρόεδρο της Γερουσίας Anca Dragu (USR-PLUS). Η τελευταία ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της απόφασης του δημοψηφίσματος του 2009, σύμφωνα με την οποία οι Ρουμάνοι ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης ενός μόνο κοινοβουλίου, με το πολύ 300 βουλευτές. Σύμφωνα με τον βουλευτή Gheorghe, ένα Κοινοβούλιο, χωρίς τη διάκριση σε Βουλή και Γερουσία, θα ήταν «λαϊκιστική τρέλα που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη λειτουργία της ρουμανικής δημοκρατίας». Επιπλέον, ο βουλευτής εκτιμά «ότι μπορούμε να περιμένουμε απολύτως τα πάντα» από την ομάδα του USR-PLUS και του Dacian Cioloş.

Επιπρόσθετα, η καθημερινή  εφημερίδα Bursa δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ένα άρθρο που προσδιορίζει τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση συνασπισμού. Αναγκασμένη να λάβει μέτρα «διαρθρωτικής προσαρμογής για να προσαρμόσει τη Ρουμανία στο κύμα των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία», η κυβέρνηση συνασπισμού θα δοκιμαστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αν και έχει μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους από ό, τι είχε ποτέ αυτή η χώρα σε  μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι προσδοκίες του πληθυσμού θα είναι πολύ υψηλές και ανυπόμονες, οι οποίες “θα οδηγήσουν σε πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους σχεδόν σε μόνιμο επίπεδο».

Επιπλέον, ο τρόπος κατανομής των υπουργικών χαρτοφυλακίων – και έμμεσα των δημοσιονομικών πόρων – θα αποτελούσε μόνιμη πηγή σύγκρουσης μεταξύ PNL και USR-PLUS. Η εφημερίδα Bursa εκφράζει λοιπόν τον σκεπτικισμό της για τη διατήρηση του ίδιου σχήματος της κυβέρνησης για τα επόμενα 4 χρόνια.

Ένας άλλος κίνδυνος συνδέεται με πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μεταρρύθμιση των πολιτικών θεσμών, για παράδειγμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, της Δικαιοσύνης και των οικονομικών θεσμών, αγορά εργασίας, λειτουργία των αγορών, αντιπροσωπεύει μια «πηγή σύγκρουσης», καθώς «αναδιαμορφώνει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, τις συναλλαγές, τα συλλογικά ή ατομικά συμφέροντα». Ένας τελικός πιθανός κίνδυνος είναι κοινωνικής φύσης. Η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD), ενώ το κόμμα θα ήταν σε θέση να έρθει στην εξουσία το 2024, εκτιμά η εφημερίδα./ibna