Σλοβενία: Χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης σε Janša και Erjavec

Σλοβενία: Χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης σε Janša και Erjavec

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Σλοβενία ​​δείχνουν ότι, εκτός από την ελάχιστη υποστήριξη για την κυβέρνηση του Janez Janša, το κοινό εκφράζει πολύ λίγη εμπιστοσύνη στον Karl Erjavec, αρχηγό του Κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS), μετά τη μεγάλη πολιτική του επιστροφή. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός αυτών που δηλώνουν αναποφάσιστοι έχει αυξηθεί.

Το SDS του Janez Janša, το μεγαλύτερο κόμμα στον κυβερνώντα συνασπισμό, συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη. Εάν γίνονταν εκλογές σήμερα, το 17,3% των ψηφοφόρων θα εμπιστευόταν αυτό το κόμμα. Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται δεύτεροι (10,2%), ακολουθούμενοι από την Αριστερά με 8,3%. Η Λίστα του Marjan Šarec έπεσε στην τέταρτη θέση (7,3%) μπροστά από τη Nova Slovenija (5,6%).

Το πάρτι της Alenka Bratušek βρίσκεται στο κάτω μισό της λίστας (2,3%), ακολουθούμενο μόνο από ψήγματα υποστήριξης για τους Πειρατές (1,8%), το DeSUS (1,7%), το SLS (1,5%) και το SNS (1,3%).

Τον Δεκέμβριο, το μεγαλύτερο άλμα καταγράφηκε μακράν στην κατηγορία αυτών που εμφανίστηκαν αναποφάσιστοι. Σχεδόν κάθε τέταρτος ερωτηθείς (23,0%) δεν γνωρίζει ποιο κόμμα θα ψηφίσει. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα. Ένας στους δέκα (10,3%) δεν θα επέλεγε κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα. Οι υπόλοιποι δε θέλησαν να απαντήσουν (3,9%).

Μεταξύ των πολιτικών, ο Πρόεδρος Borut Pahor συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή. Η Ljudmila Novak, μέλος του κόμματος Nova Slovenija (NSi) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Η συνάδελφός της και Υπουργός Υποδομών της Jernej Vrtovec κατέλαβε την τρίτη θέση.

Νούμερο τέσσερα είναι ο πρώην υπουργός Υγείας Tomaž Gantar από το DeSUS, και νούμερο πέντε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Igor Zorčič από το SMC, του οποίου η θέση θα είναι καθοριστική είτε για την επιβίωση της τρέχουσας ηγεσίας είτε για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της NSi και Υπουργός Άμυνας Matej Tonin ακολουθεί στην έκτη θέση.

Ωστόσο, τα φιλοJanšικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι «η συντριπτική πλειοψηφία δεν εγκρίνει τις κινήσεις του Karl Erjavec και την πρότασή του για ψήφο μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.»

«Δημοσκόπηση που διεξήχθη για το Nova24TV από την Parsifal κατά τις ημέρες από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 23 Δεκεμβρίου κατέδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (56,2%) θεωρούν ακατάλληλο να υποβάλουν εποικοδομητική ψήφο μη εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας Covid-19 Επιπλέον, η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία (73,2%) δεν βλέπει τον πρόεδρο του DeSUS Karl Erjavec στο ρόλο του πρωθυπουργού,» αναφέρει το demokracija.eu. /ibna