Μαυροβούνιο: Διαμαρτυρίες ενάντια στις τροποποιήσεις του Νόμου περί Θρησκευτικής Ελευθερίας

Μαυροβούνιο: Διαμαρτυρίες ενάντια στις τροποποιήσεις του Νόμου περί Θρησκευτικής Ελευθερίας

Αρκετές χιλιάδες πολίτες του Μαυροβουνίου που αντιτίθενται στην κυβέρνηση του Zdravko Krivokapić συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις τροποποιήσεις του Νόμου περί Ελευθερίας της Θρησκείας.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα κατείχαν την πλειοψηφία στη Συνέλευση και ενέκριναν τις πρώτες τροποποιήσεις αυτού του νόμου, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους συγκεντρωμένους πολίτες. Η νέα πλειοψηφία ανακάλεσε τις βασικές τροποποιήσεις επαναφέροντας το προηγούμενο καθεστώς, προκαλώντας ξέσπασμα από ομάδες πολιτών του Μαυροβουνίου. Το πλήθος φώναξε: «Δεν θα εγκαταλείψουμε το Μαυροβούνιο», «Μαυροβούνιο, σ ‘αγαπώ», «Αυτό δεν είναι η Σερβία», «ο Dratan είναι Σέρβος» και πολλά άλλα.

Ο Nemanja Batrićević είπε ότι «σήμερα είμαστε χωρισμένοι σε αντιφασιστές και φασίστες», «ελεύθερους και υποδουλωμένους», «πιστούς και ξεπουλημένους.» Δήλωσε επίσης ότι σήμερα στη Συνέλευση ξεκίνησε επίσημα η «διαδικασία δημιουργίας ενός μονοεθνοτικού και μονοθρησκευτικού Μαυροβουνίου.»

Ο Batrićević δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση σηματοδότησε τη μεγαλύτερη λεηλασία του πολιτιστικού πλούτου του Μαυροβουνίου και την παράδοσή του στα χέρια της Σερβίας.

«Από σήμερα, γινόμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία η δήλωση της πίστης κάποιου συνεπάγεται την αποποίηση του έθνους,» δήλωσε ο Batrićević.

Προσέθεσε επίσης ότι η εν λόγω αποτελούσε μια άνευ προηγουμένου προδοσία. «Σήμερα, με τις ψήφους των ξεπουλημένων του Μαυροβουνίου, παραδίδετε για άλλη μια φορά το Μαυροβούνιο,» είπε ο Batrićević, επαναλαμβάνοντας το σύνθημά του «Κάτω οι προδότες.»

Ο ύμνος του Μαυροβουνίου ανακρούστηκε στη συγκέντρωση, με το πλήθος να φωνάζει «το Μαυροβούνιο είναι αιώνιο». Τηρήθηκε επίσης ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες που αγωνίστηκαν για το νόμο, τη δικαιοσύνη και την τιμή του Μαυροβουνίου. Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση δήλωσαν ότι δεν επρόκειτο για πάρτυ, αλλά για συγκέντρωση των πολιτών του Μαυροβουνίου.

Αρκετές πατριωτικές οργανώσεις είχαν προηγουμένως απευθύνει έκκληση σε όλους τους διαδηλωτές να τηρήσουν αυστηρά τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται λόγω του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

«Η ευθύνη που έχουμε απέναντι στο κράτος δεν μας επιτρέπει να καθόμαστε στο σπίτι, τη στιγμή που η κυβέρνηση και οι βουλευτές της παραδίδουν τον πολιτιστικό πλούτο και την ιστορία μας στη σερβική εκκλησία και τη Σερβία,» ανέφεραν οι διοργανωτές νωρίτερα.

Ο βουλευτής του SDP Draginja Stanković Vuksanović είπε ότι οι τροποποιήσεις του νόμου αποτελούν παραβίαση του Συντάγματος του Μαυροβουνίου και καταλαμβάνουν την πολιτεία του Μαυροβουνίου.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη μεταβίβαση θρησκευτικών τόπων που ανήκουν στο κράτος του Μαυροβουνίου σε άλλο κράτος, τη Σερβία,» δήλωσε ο Stanković Vuksanović προτού προχωρήσει στην ανακοίνωση των τροποποιήσεων του SDP.

«Η ευθύνη μας για την προστασία της δημόσιας υγείας μάς υποχρεώνει να σεβόμαστε τα επιδημιολογικά μέτρα, γι’ αυτό σήμερα, με αίσθηση υπευθυνότητας, φορώντας μάσκα και διατηρώντας τη φυσική απόσταση, δείχνουμε με πολιτισμένο τρόπο την αποστασιοποίησή μας από εκείνους που μας ανάγκασαν να υπερασπιστούμε τη μόνη μας πατρίδα σε τέτοιες περιστάσεις με την πώληση του Μαυροβουνίου,» ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Χθες, ο Υπουργός Εσωτερικών Sergej Sekulović κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν μαζικές συγκεντρώσεις, καλώντας τους να «εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις με τρόπους που σέβονται τα μέτρα υγείας.» /ibna