Ισχυρός σεισμός στην κεντρική Κροατία

Ισχυρός σεισμός στην κεντρική Κροατία

Εννέα μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κροατική πρωτεύουσα του Ζάγκρεμπ, σημειώθηκαν νέες δονήσεις. Ένας σεισμός μεγέθους 5,1 έπληξε την κεντρική κρατική περιοχή κοντά στην πόλη Sisak.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMS), ο σεισμός σημειώθηκε στις 6.28 π.μ. τη Δευτέρα, 50 χλμ νοτιοανατολικά του Ζάγκρεμπ και 12 χλμ βορειοδυτικά του Sisak, με βάθος 2 χλμ.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε 14 χλμ βορειοανατολικά της Glina, πιο κοντά στην Petrinja, όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο επικεφαλής της Σεισμογραφικής Υπηρεσίας της Κροατίας, Ines Ivančić. Η δόνηση ήταν 5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, δήλωσε στο Κροατικό Ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι το ακριβές μέγεθος εξακολουθεί να διαπιστώνεται και ότι οι μετασεισμοί ήταν δυνατοί.

«Τι αφύπνηση! Όλα σείονταν για ένα διάστημα που φάνηκε σαν 5 δευτερόλεπτα. Ήταν σαν τον Μάρτιο, τι χρόνια!» είπε ένας αναγνώστης.

«Τον ένιωσα τόσο δυνατί, όλα ταρακουνήθηκαν, τα πλακάκια του γείτονα έπεφταν από το σπίτι,» δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ένας κάτοικος της Petrinja κοντά στο επίκεντρο.

Ο τρόμος έγινε αισθητός σε ολόκληρη την περιοχή του Sisak, με τους κατοίκους να τρέχουν στους δρόμους λόγω φόβου για μετασεισμούς.

Η ζημιά δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές για θύματα. Λίγο μετά τη δόνηση, επιβεβαιώθηκαν μικρές καταστροφές σε ορισμένα κτίρια, ενώ πολλοί κάτοικοι ήδη αναφέρουν ραγισμένους τοίχους και καμινάδες στην περιοχή του Sisak.

Σύμφωνα με αναφορές, ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Zaprešić και ακόμη και στη Ριέκα. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι έγινε αισθητός στη Μπάνια Λούκα και στο Jajce στη Β-Ε, ακόμη και στο Νόβι Σαντ στη Σερβία.

Ωστόσο, οι δονήσεις δε σταμάτησαν εκεί. Μετά τον κύριο σεισμό, δύο πιο δυνατοί σεισμοί ακολούθησαν. Ο ένας μετρήθηκε στους 4,7 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ στις 7:49 π.μ., ενώ ο δεύτερος ήταν 4,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, στις 7,51 π.μ. καταγράφηκαν, με επίκεντρο 5 χλμ νοτιοανατολικά της Petrinja, ανέφερε το EMS.

Ο Πρωθυπουργός Andrej Plenković και ο Πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanović επισκέφθηκαν το Sisak τη Δευτέρα, συνοδευόμενοι από αρκετούς υπουργούς. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν χαρούμενος που κανείς δεν τραυματίστηκε από τους ισχυρούς σεισμούς σήμερα το πρωί, προσθέτοντας και ότι θα γίνουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών το συντομότερο δυνατό. /ibna