Σερβία: Απαραίτητος ο καθορισμός των συμμετεχόντων στον διακομματικό διάλογο, σύμφωνα με τον Dacic

Σερβία: Απαραίτητος ο καθορισμός των συμμετεχόντων στον διακομματικό διάλογο, σύμφωνα με τον Dacic

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, Ivica Dacic, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής φιλοξενούμενος της Σερβικής Τηλεόρασης, ότι υπάρχει βούληση για διακομματικό διάλογο, αλλά ότι πρέπει πρώτα να καθοριστεί η μορφή, δηλαδή ποια μέρη θα συμμετάσχουν σε αυτήν.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης η δεύτερη φάση του διαλόγου είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει μετά τις εκλογές, ωστόσο, επισημαίνει, τα πράγματα έχουν αλλάξει επειδή ορισμένα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν στον διάλογο δεν είναι πλέον στο κοινοβούλιο, ενώ υπενθύμισε ότι ορισμένοι απέτυχαν να πάρουν το απαιτούμενο ποσοστό για την είσοδο στην Βουλή, ενώ άλλοι μποϊκοτάρισαν τις εκλογές.

Επισήμανε επίσης ότι υπέβαλε ερωτήσεις στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David McAllister, για το ποια θα είναι η μορφή της δεύτερης φάσης του διακομματικού διαλόγου, ποιος θα συμμετάσχει σε αυτόν και εάν συμμετέχουν μη κοινοβουλευτικά κόμματα.

«Δεν μπορούμε να έχουμε περιορισμούς, έχουμε ζητήσει από κάποιους να συμμετάσχουν και άλλοι δεν μπορούν επειδή δεν τους αρέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Dacic στο RTS.

Πρόσθεσε επίσης ότι σε ορισμένα έγγραφα της ΕΕ, διαπιστώνεται ότι μόνο ο φιλοευρωπαϊκός κόσμος συμμετέχει στον διμερή διάλογο.

«Δεν μπορούμε να διαιρέσουμε τα κόμματα τώρα, εάν είναι φιλοευρωπαϊκά είτε όχι, και ποιος τελικά το καθορίζει», επεσήμανε ο Dacic.

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης δήλωσε επίσης ότι ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται να συμμετάσχουν στον διάλογο εάν συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου./ibna