Ελλάδα: Έγινε το πρώτο βήμα για την επέκταση στα 12 ν.μ. της αιγιαλίτιδας ζώνης

Ελλάδα: Έγινε το πρώτο βήμα για την επέκταση στα 12 ν.μ. της αιγιαλίτιδας ζώνης

Με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελλάδας, τέθηκε την Κυριακή σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, που είναι το πρώτο βήμα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας, από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ στο Ιόνιο Πέλαγος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

Στο Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

«Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος έρχεται μετά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης  Ελλάδας-Ιταλίας που υπογράφηκε στις 9 Ιουνίου 2020 αλλά και την συμφωνία για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ.

Παρότι η επέκταση στα 12 ν.μ. της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας είναι αναφαίρετο δικαίωμα, στην Συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε με την Ιταλία η επέκταση θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ιταλία και την ΕΕ, όπως ρητά αναφέρεται στην ελληνο-ιταλική Συμφωνία./ibna