Κύπρος: Ο Αναστασιάδης απαντά στους ισχυρισμούς για αδιαφάνεια γύρω από την υπόθεση των διαβατηρίων

Κύπρος: Ο Αναστασιάδης απαντά στους ισχυρισμούς για αδιαφάνεια γύρω από την υπόθεση των διαβατηρίων

«Δεν είμαι διατεθειμένος, με κανένα τρόπο, να διακινδυνεύσω, την όποια υπόσκαψη της Διερευνητικής Επιτροπής ή των τυχόν ερευνών που ο Γενικός Εισαγγελέας θα κρίνει σκόπιμο να διεξαχθούν, προκειμένου να ικανοποιήσω τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε», διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε γραπτή ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρεται στην επικείμενη δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλογήρου στις 29 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε  ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου στο ΡΙΚ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να απαντήσει στον «ισχυρισμό», όπως αναφέρεται, «πως ο Πρόεδρος ή η Κυβέρνηση δεν επιθυμούν τη διαφάνεια και πως τάχα φοβούνται τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων των ΕπιτροπώνΔιερεύνησης για τα όσα αφορούν το Επενδυτικό Πρόγραμμα».

Ολόκληρη η γραπτή ανακοίνωση:

Επειδή προβάλλεται ο ισχυρισμός πως ο Πρόεδρος ή η Κυβέρνηση δεν επιθυμούν τη διαφάνεια και πως τάχα φοβούνται τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων των Επιτροπών Διερεύνησης για τα όσα αφορούν το Επενδυτικό Πρόγραμμα, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

(α)      Η έκθεση της Επιτροπής, υπό την κα Δήμητρα Καλογήρου, ύστερα από τις παρατηρήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, της ΜΟΚΑΣ και της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων, θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 29 Δεκεμβρίου 2020.

(β)      Κατά τον ίδιο τρόπο θα δίδονται στη δημοσιότητα οι τυχόν ενδιάμεσες, όπως και η τελική έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής υπό τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Νικολάτο.

(γ)      Για όσα των γεγονότων διαγράφονται στις εκθέσεις δια μαύρου χρώματος, θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα ευθύς μετά το πέρας των ποινικών ερευνών, με μόνη εξαίρεση όσα άπτονται προσωπικών δεδομένων.

(δ)      Επιθυμώ να αναφερθώ στο αυτονόητο και να τονίσω εκ νέου πως ο στόχος των ερευνητικών επιτροπών δεν είναι άλλος από το να καταδείξουν τυχόν πολιτικές, πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες. Ως εκ τούτου δεν είμαι διατεθειμένος, με κανένα τρόπο, να διακινδυνεύσω την όποια υπόσκαψη της Διερευνητικής Επιτροπής, ή των τυχόν ερευνών που ο Γενικός Εισαγγελέας θα κρίνει σκόπιμο να διεξαχθούν, προκειμένου να ικανοποιήσω τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε.

(ε)      Μετά τα ανωτέρω εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για την προσπάθεια κάποιων να απαξιώσουν θεσμούς και προσωπικότητες που αποτελούν πολυπρόσωπες επιτροπές, και την ίδια ώρα για την εμμονή τους σε ανάθεση κάθε έρευνας σε συγκεκριμένο αξιωματούχο, πρώην στέλεχος συγκεκριμένου κόμματος, έστω και αν συνταγματικά δεν έχει ανάλογες εξουσίες.

Και οι ανησυχίες δεν επικεντρώνονται στα τυχόν ευρήματα εις βάρος του Προέδρου ή της Κυβερνήσεως, αλλά στα όσα πιθανόν να θέλουν κάποιοι να αποκρύψουν για συγκεκριμένα Δικηγορικά Γραφεία.» καταλήγει η γραπτή ανακοίνωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης./ibna