Β-Ε: Πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής στο Lipa

Β-Ε: Πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής στο Lipa

Πυρκαγιά ξέσπασε στο Κέντρο Υποδοχής Lipa στη βορειοδυτική Βοσνία με δράστες μια ομάδα μεταναστών, με το μεγαλύτερο μέρος του μεταναστευτικού πληθυσμού να έχει ήδη εγκαταλείψει την τοποθεσία, καθώς το κέντρο ήταν προγραμματισμένο να κλείσει την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Peter Van Der Auweraert .

Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΔΟΜ έγραψε στο Twitter ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, περιγράφοντας τη νέα εξέλιξη ως «καταστροφή».

Το στρατόπεδο αρχικά κατέβασε ρολά το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο το κλείσιμο αναβλήθηκε αρκετές φορές, εν αναμονή λύσης από τις κρατικές αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για τη στέγαση περισσότερων από 1.300 μεταναστών που διέμεναν επί του παρόντος σε αυτόν τον άτυπο οικισμό.

Οι μετανάστες στο Lipa δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή αποχέτευση. Το στρατόπεδο δεν παρείχε επαρκή προστασία από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα.

Αν και το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε ενέκρινε επίσημα τη Δευτέρα την ίδρυση του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής Lipa, το οποίο θα αποτελούταν από προσαρμοσμένα εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς με δυνατότητα να στεγάσουν 1.500 μετανάστες στην περιοχή Bihac, ο ΔΟΜ δήλωσε ότι τα έργα στο κέντρο δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν όσο οι μετανάστες βρίσκονταν ακόμα εκεί.

Οι κάτοικοι στην κοντινή πόλη Bihac, ωστόσο, απέρριψαν τη δυνατότητα εκ νέου ανοίγματος του στρατοπέδου «Bira», το οποίο έκλεισε στα τέλη Σεπτεμβρίου για να κρατήσει τους μετανάστες μακριά από αστικές περιοχές.

Τα Ηνωμένα Έθνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) εκφράζουν την ανησυχία τους για την έλλειψη μιας αποδεκτής λύσης για τη χειμερινή προετοιμασία του καταυλισμού έκτακτης ανάγκης Lipa, ο οποίος για λόγους υγείας και ασφάλειας καθιστά απαραίτητο το αποτελεσματικό κλείσιμο της εγκατάστασης σήμερα, επηρεάζοντας αρνητικά 1.200 άτομα που βρίσκονται στο δρόμο.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, με τουλάχιστον 1.500 επιπλέον μετανάστες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες – συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών – παρατημένους σε κατειλημμένα κτίρια και δασικούς καταυλισμούς, κυρίως στο καντόνι Una-Sana (USC), η έλλειψη άμεσης λύσης αυξάνει το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπου 3.000.

«Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι του, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού και του Δανικού Συμβουλίου Προσφύγων, εργάζονται καθημερινά για να ανακουφίσουν τα δεινά των εγκαταλελειμμένων ανθρώπων με είδη πρώτης ανάγκης και δέματα τροφίμων, αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και κινδυνεύει να ασκήσει περαιτέρω υψηλή πίεση στις τοπικές κοινότητες και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν πλήρως τις προσπάθειες που έχουν επενδύσει τα θεσμικά όργανα της Β-Ε και τη σημαντική υποστήριξη και αλληλεγγύη των τοπικών κοινοτήτων στην USC. Ωστόσο, ο ΟΗΕ παροτρύνει τις αρμόδιες αρχές να κινητοποιηθούν άμεσα ώστε να εξασφαλίσουν προστασία από τις χειμερινές καιρικές συνθήκες στον Καταυλισμό Έκτακτης Ανάγκης Lipa και να προσφέρουν μια εναλλακτική επιλογή καταφυγίου κατά τη διεξαγωγή των εργασιών,» τόνισε η αποστολή του ΟΗΕ στη Β-Ε.

Ο ΟΗΕ καλεί επίσης τις κρατικές αρχές να εντοπίσουν και να διαθέσουν νέες τοποθεσίες, κατά προτίμηση έξω από τα καντόνια της Una Sana και του Σεράγεβο, για άτομα που παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους με θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις αρχές σε αυτές τις προσπάθειες.

«Τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποφευχθεί, καθώς υπάρχουν δυνατότητες και πόροι για την εξεύρεση λύσεων. Αυτό που χρειάζεται αμέσως είναι σαφείς και συμφωνημένες λύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη διαχείριση της κατάστασης των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στη Β-Ε. Ο ΟΗΕ παραμένει δεσμευμένος να υποστηρίξει τις αρχές της Β-Ε και τις τοπικές κοινότητες σε αυτές τις προσπάθειες,» κατέληξε η αποστολή του ΟΗΕ. /ibna