Σλοβενία: Η αντιπολίτευση προετοιμάζει «εποικοδομητική ψήφο μη εμπιστοσύνης» εναντίον της κυβέρνησης

Σλοβενία: Η αντιπολίτευση προετοιμάζει «εποικοδομητική ψήφο μη εμπιστοσύνης» εναντίον της κυβέρνησης

Μετά από συνάντηση με εκπροσώπους του άτυπου συνασπισμού KUL το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος του Κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS) Karl Erjavec ανακοίνωσε ότι θα υποβληθεί πρόταση για εποικοδομητική ψήφο μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα ή μέχρι το τέλος του έτους. Αναμένει ότι οι απαιτούμενες 46 ψήφοι βουλευτών θα έχουν εξασφαλιστεί μέχρι τότε.

Μιλώντας στον Τύπο μετά από συνάντηση με τους επικεφαλής του αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης Marjan Šarec List (LMŠ), των Σοσιαλδημοκρατών (SD), της Αριστεράς και του Κόμματος του Alenka Bratušek (SAB), τα οποία απαρτίζουν τον Συνασπισμό Συνταγματικής Αψίφας (KUL), ο Erjavec δήλωσε ότι είχε επίσης συμφωνηθεί ότι τα όργανα των κομμάτων θα τον εγκρίνουν ως υποψήφιο εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του DeSUS, αυτό είναι σημαντικό μετά την πρόσφατη διασπορά φημών ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Η έγκριση αποτελεί δικλείδα ασφαλείας ότι, μόλις υποβληθεί η πρόταση, θα προταθεί ως υποψήφιος.

Ενώ ο Erjavec δήλωσε στο STA τη Δευτέρα ότι θα θέσει υποψηφιότητα για εντολοδόχος πρωθυπουργός μόνο εφόσον εξασφαλιστούν τουλάχιστον 46 υπογραφές βουλευτών, φαίνεται τώρα ότι η υποψηφιότητα ενδέχεται να υποβληθεί ούτως ή άλλως.

Αναμένει ότι θα έχει συλλεχθεί επαρκής αριθμός υπογραφών έως το τέλος του έτους, ισχυριζόμενος ότι «τα πράγματα φαίνονται καλά και είμαστε πολύ κοντά.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση μομφής αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για τους βουλευτές να ασκήσουν κάποια πίεση στις επιλογές της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση του κορωνοϊού οι οποίες, «όσον αφορά την επιδημία, απεδείχθησαν ανεπιτυχείς.» Επισήμανε ορισμένες κινήσεις της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισής της στα μέσα ενημέρωσης και τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ.

Πρόσφατα, το DeSUS εγκατέλειψε τον κυβερνόντα συνασπισμό με επικεφαλής το κόμμα SDS του Πρωθυπουργού Janez Janša. Η ηγεσία του DeSUS αποφάσισε να προσχωρήσει στην αντιπολίτευση μετά από πολλές διαφωνίες με το SDS σχετικά με σημαντικά ζητήματα όπως η μάχη ενάντια στον κορωνοϊό και άλλα εκκρεμή θέματα. Φιλικά προς τον Janša ΜΜΕ σχολίασαν ότι ο Erjavec και το DeSUS αποχωρούν από τον συνασπισμό σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ ετοιμάζεται να πληρώσει την οικονομική βοήθεια που διαπραγματεύτηκε ο Janša. /ibna