Μαυροβούνιο: Απαραίτητη η ολοκληρωμένη εκλογική μεταρρύθμιση, δηλώνει ο Bečić

Μαυροβούνιο: Απαραίτητη η ολοκληρωμένη εκλογική μεταρρύθμιση, δηλώνει ο Bečić

Σήμερα, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Aleksa Bečić εξέδωσε διάγγελμα στους συμμετέχοντες στο συνέδριο «Η Κατάσταση της Δημοκρατίας στο Μαυροβούνιο», που διοργανώθηκε εξ αποστάσεως από το Κέντρο Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων CEDEM.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Bečić υπενθύμισε ότι η σημερινή διάσκεψη ήταν μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων στις οποίες ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου συμμετέχουν ενεργά σε σημαντικά κοινωνικοπολιτικά θέματα.

«Εκτιμώ την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας, η οποία είναι πάντα ένα εμπνευσμένο θέμα για συζήτηση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δημοκρατία στην κοινωνία του Μαυροβουνίου βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, δεν είναι απαραίτητο να τονιστεί η σημασία τέτοιων ανοιχτών φόρουμ, που είμαι πεισμένος ότι θα ρίξουν φως στις πρόσφατες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας στη διαδικασία ικανοποίησης των αναγκών των πολιτών για το κράτος δικαίου, την ισότητα και τη δικαιοσύνη,» τόνισε ο Bečić.

Είπε ότι το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη δημοκρατικών διαδικασιών στο Μαυροβούνιο.

«Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι να συνεχίσουμε την πορεία που έχει ακολουθήσει το κράτος, ενισχύοντας τις λειτουργίες ελέγχου και εποπτείας του, δηλαδή σεβόμενοι τους συνταγματικούς ρόλους που έχασε σε προηγούμενες, μη δημοκρατικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο, η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ανώτατο νομοθετικό και αντιπροσωπευτικό σώμα θα επιστρέψει, γιατί χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορεί να γίνει λόγος για τη νομιμότητα του θεσμού, και χωρίς νομιμότητα είναι σχεδόν αδύνατο να μιλήσουμε για δημοκρατία,» δήλωσε ο Πρόεδρος της Συνέλευσης.

Προσέθεσε ότι το γεγονός παραμένει ότι έχουν ήδη υπογραφεί πολλές πρωτοβουλίες και προτάσεις από τους προέδρους όλων των κοινοβουλευτικών συλλόγων – τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

«Αυτό το μήνυμα έχει ως εξής: είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε κατά μέρος τα διάφορα κομματικά μας συμφέροντα για να πετύχουμε έναν υψηλότερο στόχο: Το κοινό συμφέρον όλων των πολιτών και των κοινοτήτων του Μαυροβουνίου,» δήλωσε ο Bečić.

Αναφέρθηκε επίσης στις δραστηριότητες του ιδρύματος που εκπροσωπεί κατά το επόμενο έτος και με τις οποίες θα μετρηθεί η επιτυχία αυτού του έργου.

«Πρώτα απ ‘όλα, αναφέρομαι σε μια ολοκληρωμένη εκλογική μεταρρύθμιση, η οποία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όλων των πολιτικών παραγόντων και των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, και η οποία συμπληρώνει την επιτάχυνση του ευρωπαϊκού μας δρόμου στην κοινότητα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Εξίσου σημαντική καθίσταται η επιτυχία στην εφαρμογή άλλων δραστηριοτήτων, δηλαδή της μεταρρύθμισης του δικαστικού σώματος, η οποία, όταν εφαρμόζεται με συνέπεια, θα επηρεάσει αναμφίβολα και αποφασιστικά την πρόοδό μας στα Κεφάλαια 23 και 24. Με άλλα λόγια, μόνο μέσα από την υλοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων θα θέσουμε μια σταθερή βάση για μελλοντικές δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα μας,» κατέληξε ο Bečić. /ibna