Β-Ε: Θετικός στον κορωνοϊό ο Πρόεδρος της Προεδρίας Milorad Dodik

Β-Ε: Θετικός στον κορωνοϊό ο Πρόεδρος της Προεδρίας Milorad Dodik

Ο πρόεδρος της προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστημιακό Κλινικό Κέντρο της Δημοκρατίας Σέρπσκα (UCC RS) στη Μπάνια Λούκα.

«Σήμερα, ένα κλιμάκιο ιατρών συναντήθηκε στο Πανεπιστημιακό Κλινικό Κέντρο της Δημοκρατίας Σέρπσκα και συζήτησε την κατάσταση της υγείας του Σέρβου μέλους και Προέδρου της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik. Διαπιστώθηκε ότι είχε δυσκολία στην αναπνοή και πόνους στη στομαχική περιοχή. Διαγνώστηκε αμφίπλευρη πνευμονία, με το τρίτο τεστ για το νέο κορωνοϊό να είναι θετικό,» αναφέρει σε η ανακοίνωση τύπου το UCC RS.

Προσθέτουν ότι η κατάσταση της υγείας του παραμένει σταθερή.

«Η κατάσταση υγείας του Milorad Dodik είναι σταθερή. αισθάνεται καλά και λαμβάνει επαρκή θεραπεία. Το κλιμάκιο συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του,» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Στις 19 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ότι ο Dodik θα παρέμενε σε αυτο-απομόνωση έχοντας έρθει σε επαφή με άτομο που διεγνώσθη με COVID-19. Δεν υπήρξε περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με αυτή την επαφή. Αργότερα, ο Πρόεδρος εισήχθη στο νοσοκομείο της Μπάνια Λούκα, ωστόσο δεν υπήρχαν ακόμη ενδείξεις ότι είχε προσβληθεί από τον ιό. Με βάση επίσημες δηλώσεις, νοσηλεύθηκε για πόνους στο στομάχι και εξάντληση. Κανείς δεν ανέφερε τον Covid-19, ωστόσο κυκλοφόρησαν φήμες ότι θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο στο Βελιγράδι. Σήμερα, αμέσως μετά τη διάψευση των φημών, επιβεβαιώθηκε ότι είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.

Εκτός από τον Dodik, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι υγειονομικές αρχές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συνολικά 674 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, ενώ 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες.

Από τη Δευτέρα, από τα 2.641 δείγματα που εξετάστηκαν στην Ομοσπονδία της Β-Ε (FBiH), 463 βρέθηκαν θετικά, ενώ έχουν καταγραφεί και 62 θάνατοι από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Στη Δημοκρατία Σέρπσκα, 180 από τα 635 άτομα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο βρέθηκαν θετικά, ενώ 22 πέθαναν λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με τον COVID-19. Το Brčko ανέφερε επίσης 31 νέα κρούσματα κορωνοϊού και ένα ακόμη θάνατο από COVID-19.

Περισσότεροι από 106.000 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό στη Β-Ε από την αρχή της πανδημίας, ενώ περισσότεροι από 71.000 έχουν αναρρώσει μέχρι στιγμής. Ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 στη χώρα έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 3.700. /ibna