Ρουμανία: Κυρώθηκαν και επίσημα οι νέοι βουλευτές και γερουσιαστές

Ρουμανία: Κυρώθηκαν και επίσημα οι νέοι βουλευτές και γερουσιαστές

Μετά από συνεδρίαση διάρκειας 14 ωρών, κυρώθηκαν επισήμως, οι νέοι βουλευτές και γερουσιαστές και τα κόμματα PSD, PNL, USR, UDMR και AUR μοιράστηκαν τα αξιώματα στα προεδρεία των δύο σωμάτων.

Η κεντροδεξιά συμμαχία ανέλαβε επίσημα, την εξουσία στο Κοινοβούλιο. Στη Βουλή Πρόεδρος εξελέγη ο Ludovic Orban μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα και αφού το AUR βρήκε την ευκαιρία να προκαλέσει σκάνδαλο για να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Στη συνεδρίαση προήδρευε λόγω προκεχωρημένης ηλικίας ο βουλευτής του AUR, Lucian Feodorov, ο οποίος αποφάσισε να την κηρύξει λήξασα μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και οι βουλευτές του κόμματος, με επικεφαλής τον George Simion, αποχώρησαν από την αίθουσα, καταγγέλλοντας ότι τα υπόλοιπα κόμματα είχαν προσυμφωνήσει την εκλογή του Ludovic Orban.

Όλα ξεκίνησαν μετά το αίτημα του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του PNL, Gabriel Andronache, να συνεχιστεί η ολομέλεια για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Επιπλέον, μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του PSD Alfred Simonis ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία και θα αντιπαρατεθεί με τον Orban όπου σημειωτέον, το κόμμα είχε προτείνει άλλον υποψήφιο.

Κατόπιν αυτού ο George Simion κατηγόρησε το PSD ότι ήρθε σε συμφωνία με το PNL και αποχώρησε από την αίθουσα, οπότε ο Feodorov κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης. Ο Gabriel Andronache (PNL) ανακοίνωσε ότι αν ο Feodorov αποχωρήσει, θα αντικατασταθεί από τον επόμενο πρεσβύτερο βουλευτή, που έτυχε να είναι πάλι από το AUR, οπότε αρνήθηκε και εκείνος τη συνέχιση της συνεδρίασης.

Η ολομέλεια συνέχισε και ολοκλήρωσε τις εργασίες με προεδρεύοντα τον Iusein Ibram από την ομάδα των βουλευτών των μειονοτήτων.

Ο Ludovic Orban εξελέγη πρόεδρος στη δεύτερη ψηφοφορία, γύρω στις 2 το πρωί, επικρατώντας του υποψηφίου του PSD Alfred Simonis.

Στη Γερουσία όλα εκτυλίχθηκαν ομαλά και εξελέγη για πρώτη φορά μια γυναίκα πρόεδρος, η Anca Dragu, από το USR, η οποία στην ομιλία της τόνισε ότι θα διατηρήσει ίσες αποστάσεις από τα κόμματα και ότι η κυρίαρχη έννοια θα είναι ο σεβασμός, προς τους πολίτες της χώρας και τους συναδέλφους, που δεν είναι υπεράνω του νόμου αλλά βρίσκονται στην υπηρεσία των πολιτών. Η Γερουσία, τόνισε, πρέπει να επιστρέψει στο νόμιμο ρόλο της, να γίνει τόπος συζήτησης και όχι όργανο στενών κομματικών συμφερόντων./ibna