Μαυροβούνιο: Συνάντηση Krivokapić με τον Πρέσβη της Κροατίας-Η Prevlaka το μόνο ανοιχτό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών

Μαυροβούνιο: Συνάντηση Krivokapić με τον Πρέσβη της Κροατίας-Η Prevlaka το μόνο ανοιχτό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić μίλησε σήμερα με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κροατίας στο Μαυροβούνιο Veselko Grubišić.

Η ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Αδριατικής-Ιονίου, καθώς και η δημιουργία συνθηκών για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς ζητήματος μεταξύ των δύο χωρών – το ζήτημα της Prevlaka – ήταν τα κύρια θέματα στη συζήτηση μεταξύ του Krivokapić και του Grubišić.

«Ο πρωθυπουργός Krivokapić επιβεβαίωσε ότι το Μαυροβούνιο προσανατολίζεται κατηγορηματικά προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η οποία, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, και σε αυτό το μονοπάτι η εμπειρία της Κροατίας μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και κατευθυντήρια γραμμή για τα περαιτέρω βήματά μας. Μεταφέροντας την επίσημη κροατική στάση, ο Πρέσβης Grubišić τόνισε τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στο Μαυροβούνιο στην ευρωπαϊκή πορεία με τη μορφή εμπειρογνωμοσύνης, συμμετοχής σε έργα αδελφοποίησης και άλλων μορφών κατάλληλων και για τις δύο χώρες,» ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όσον αφορά τον αυτοκινητόδρομο Αδριατικής-Ιονίου, οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι η κατασκευή του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για το Μαυροβούνιο και την Κροατία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Ο πρωθυπουργός Krivokapić τόνισε τη σημασία του καθορισμού του τελικού σχεδίου και έργου το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η υλοποίησή του.

Ο πρέσβης Grubišić υπενθύμισε ότι η Κροατία υποστηρίζει επίσης τη βελτίωση των οδικών υποδομών και των συνδέσεων του Μαυροβουνίου με τη Σερβία και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και την ταχύτερη δυνατή σύνδεση με τον Διάδρομο 10, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα έχει ευνοϊκό αντίκτυπο στον τουρισμό του Μαυροβουνίου.

Οι Krivokapić και Grubišić συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η διασυνοριακή κυκλοφορία και εξέφρασαν την εμπιστοσύνη ότι η επερχόμενη τουριστική περίοδος, παρά τη συνεχιζόμενη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, και με την ελπίδα ότι η διαδικασία εμβολιασμού θα ξεκινήσει σύντομα, θα είναι σημαντικά πιο επιτυχημένη από την προηγούμενη.

Το ζήτημα της Prevlaka αναγνωρίστηκε ως το μόνο ανοιχτό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών, με τους συνομιλητές να τονίζουν τη λειτουργικότητα του υφιστάμενου καθεστώτος, τονίζοντας την προθυμία τους να καταβάλουν προσπάθειες για την επίτευξη μόνιμης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές. /ibna