Κροατία: Ο Πρόεδρος Milanović επιβεβαιώνει ότι θα εμβολιαστεί κατά του COVID-19

Κροατία: Ο Πρόεδρος Milanović επιβεβαιώνει ότι θα εμβολιαστεί κατά του COVID-19

«Θα εμβολιαστώ κατά του κορωνοϊού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας Zoran Milanović σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το εμβόλιο που αναμένεται να φτάσει σύντομα στην Κροατία.

«Τα στοιχεία μέχρι στιγμής, μαζί με όλα τα ενδεχόμενα λάθη, έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι χρήσιμο και αποτελεί τεράστια επιτυχία της ανθρωπότητας, της επιστήμης, της οικονομικής δύναμης ορισμένων χωρών, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά τη χώρα,» είπε ο Milanović σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 29ης επετείου από την ίδρυση του «Δρ. Franjo Tuđman», μιας Κροατική Ακαδημίας Άμυνας, και την τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών των προγραμμάτων σπουδών Στρατιωτικής Μηχανικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας και Διοίκησης.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι περίπου το 40 τοις εκατό των πολιτών σκοπεύουν να εμβολιαστούν, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Πρόεδρο Milanović για το πώς μπορεί να πειστεί ο κόσμος να το κάνει. «Η πρόθεση δεν ήταν ποτέ να αναγκάσουμε κάποιον να εμβολιαστεί», απάντησε ο πρόεδρος της Κροατίας, προσθέτοντας ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το εμβόλιο θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν συζητηθεί δημόσια η σημασία του.

«Οι άνθρωποι που δεν θα εμβολιαστούν θα είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τη δική τους υγεία. Εάν αρρωστήσουν, υποθέτω ότι το σύστημα θα τους αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει κάποιον που καπνίζει για 30 χρόνια και αρρωσταίνει. Το σύστημα δεν ρωτά γιατί καπνίζουν. Τους περιθάλπτει ούτως ή άλλως. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που δεν εμβολιάζονται, μολύνονται από κορωνοϊό και αρρωσταίνουν,» δήλωσε ο Milanović, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός ευάλωτων ατόμων και εκείνων που εκτίθενται στον ιό θα εμβολιαστούν.

Δήλωσε ότι θα ήθελε ο κροατικός στρατός να αποτελέσει ομάδα προτεραιότητας για εμβολιασμό. «Αντιλαμβάνομαι ότι είναι απαραίτητο πρώτα να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην υγεία. Οι ηλικιωμένοι είναι οι πλέον ευάλωτοι, μαζί με άτομα με υποκείμενες νόσους. Ο στρατός αποτελείται από ανθρώπους έχουν ορκιστεί να θυσιάσουν τον εαυτό τους για την Κροατία εάν χρειαστεί. Και αυτό είναι σοβαρό, συμβαίνει. Πρέπει να είναι από τους πρώτους που θα λάβουν το εμβόλιο,» σημείωσε ο Milanović. Είπε ότι είχε καταθέσει σχετική πρόταση στην κυβέρνηση και ήταν πεπεισμένος ότι όλοι οι στρατιώτες θα εμβολιαστούν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από τους δημοσιογράφους για την άποψη του Προέδρου σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο του Milanović, πιστεύει ότι η διαδικασία δεν πρέπει να αναβληθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. «Δε νομίζω ότι πρέπει να αναβληθεί. Το Κροατικό κράτος τα χρειάζεται, παρά την κρίση του κορωνοϊού. Υποθέτω ότι η ζωή θα είναι κάπως πιο φυσιολογική το επόμενο έτος,» σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι δεν μπορούσε να συζητήσει τις προσφορές, αλλά ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είχε στην κατοχή του όλα τα στοιχεία. Επανέλαβε ότι δεν συνέκλινε προς την αμερικανική προσφορά και ότι ουδέποτε είχε πει ότι η προσφορά τους ήταν η καλύτερη, προσθέτοντας ότι θα υποστηρίξει όποια απόφαση λάβει η κυβέρνηση. «Δεν συνέκλινα ποτέ προς τους Αμερικανούς, αλλά αντιθέτως είπα ότι είναι μια χώρα από την οποία λάβαμε, και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε, πολλές δωρεές. Αγοράζουμε εξοπλισμό από αυτούς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να προμηθευτούμε τίποτα από αυτούς, αλλά, κατά την άποψή μου, μπήκαν στη διαδικασία υποβολής προσφορών με αυτές τις αναφορές. Εάν προσφέρουν κάτι ακατάλληλο, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία. Το ίδιο ισχύει και για τους Γάλλους,» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κροατίας. /ibna