Σλοβενία: Μαζικά τεστ καθ’ οδόν – Αυστηροποίηση των μέτρων ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Σλοβενία: Μαζικά τεστ καθ’ οδόν – Αυστηροποίηση των μέτρων ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Ξεκίνησαν σήμερα οι εθελοντικοί μαζικοί έλεγχοι στη Σλοβενία, με το Υπουργείο Υγείας να δίνει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία σε 13 πόλεις. Στη Λιουμπλιάνα, οι έλεγχοι διεξάγονται στην πλατεία του Κογκρέσου, ενώ οι τοπικές κοινότητες έχουν ανακοινώσει τις ακριβείς τοποθεσίες σε άλλους δήμους. Τα αποτελέσματα αυτών των ταχέων ελέγχων αντιμετωπίζονται τώρα ως ισοδύναμα με εκείνα που παράγονται από τεστ PCR.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι οι μαζικοί έλεγχοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε Λιουμπλιάνα, Celje, Maribor, Novo Mesto, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Koper, Kranj, Velenje, Ptuj, Lenart και Sevnica.

Ωστόσο, οι μαζικοί έλεγχοι δεν θα ξεκινήσουν απαραίτητα σήμερα σε όλες αυτές τις πόλεις. Το Slovenj Gradec, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία ήταν πιθανό να ξεκινήσει στο δήμο τους το Σάββατο.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται είναι δωρεάν. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν θα πρέπει να παρουσιάσουν έγκυρη ταυτότητα και κάρτα ασφάλισης υγείας.

Συνιστάται επίσης να διατηρούν φυσική απόσταση και να φορούν προστατευτική μάσκα.

Οι έλεγχοι αντιγόνου παρέχουν αποτελέσματα σε περίπου 15 λεπτά. Αναμένεται να διεξάγονται μεταξύ 30 και 40 τεστ ανά ώρα.

Τα αποτελέσματα θα εισαχθούν στο εθνικό μητρώο ασθενών μετά το νέο ορισμό θετικής εξέτασης που θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα: ένα rapid test θεωρείται πλέον εξίσου αξιόπιστο με το αποτέλεσμα που παρέχεται από ένα μοριακό ή PCR έλεγχο.

Οι μαζικοί έλεγχοι θα διεξαχθούν έως τις 24 Δεκεμβρίου. Μετά τις διακοπές, θα διεξαχθούν rapid test σε ομάδες-στόχους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, το οποίο ορίζει την εκ νέου αυστηροποίηση των περιορισμών για την πώληση αγαθών και υπηρεσιών από την Πέμπτη. Το διάταγμα, που ανακαλεί την απόφαση που εγκρίθηκε πρόσφατα για τη χαλάρωση ορισμένων διατάξεων, θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 4 Ιανουαρίου.

Στα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας και καθαρισμού, φαρμακεία, καταστήματα ιατρικού και ορθοπεδικού εξοπλισμού, γεωργικά καταστήματα, πρατήρια καυσίμων, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ταχυδρομεία και υπηρεσίες παράδοσης θα επιτραπεί να παραμείνουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της κυβέρνησης, οι νέοι περιορισμοί δεν θα ισχύουν επίσης για μεμονωμένες μη ιατρικές συμβουλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, καθώς και για προσωπική παραλαβή αγαθών ή τροφίμων εκτός από αλκοολούχα ποτά σε σημεία παραλαβής.

Αυτό ισχύει για την περίοδο μεταξύ 6 π.μ. και 9 μ.μ., ενώ θα απαγορεύεται η πώληση τροφίμων ή ποτών σε δημόσιους χώρους. Επιτρέπονται επίσης άλλες βασικές υπηρεσίες για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας.

Η απαγόρευση πώλησης πυροτεχνημάτων εξακολουθεί να ισχύει. Τα καταστήματα που εξαιρούνται από το lockdown καλούνται να εξασφαλίσουν φυσική απόσταση τουλάχιστον 30 τετραγωνικών μέτρων μεταξύ των πελατών και την τήρηση όλων των συστάσεων για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Η αναμενόμενη μείωση του αριθμού των εξαιρέσεων έρχεται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει ορισμένα μέτρα του lockdown για τις επιχειρήσεις για την περίοδο μεταξύ 15 και 23 Δεκεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Jelko Kacin δήλωσε ότι οι μετακινήσεις μεταξύ δήμων θα επιτρέπονται την ημέρα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με το τελευταίο κυβερνητικό διάταγμα, η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ δήμων και περιφερειών δεν θα ισχύει από το μεσημέρι στις 24 Δεκεμβρίου έως τις 8 μ.μ. στις 25 Δεκεμβρίου, και από το μεσημέρι στις 31 Δεκεμβρίου έως τις 8 μ.μ. την 1η Ιανουαρίου.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 16:00 παραμένει σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, ενώ δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους. Επιτρέπονται ιδιωτικές συναντήσεις έως και έξι ενηλίκων από έως δύο νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων.

Εξακολουθεί να υφίσταται απαγορευτικό για εκδηλώσεις, πορείες, πάρτι, γάμους και συγκεντρώσεις. Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ στις 24 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει έως και τις 4 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της 4ης, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. /ibna