Αυστριακός ΥΠΕΞ: Διμερή και ιστορικά ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Διμερή και ιστορικά ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

«Η Αυστρία είναι πολύ απογοητευμένη που δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, επειδή η θέση μας είναι ότι τα διμερή και ιστορικά ζητήματα πρέπει να παραμείνουν εκτός της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο να συμβεί αυτό το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg μετά από τη συνάντηση του στη Βιέννη με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani.

«Εμείς», συνέχισε ο επικεφαλής της Αυστριακής διπλωματίας, «είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν καταλήξαμε σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του τρέχοντος έτους με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία».

«Από την άποψή μας, από την άποψή μου, ήταν απαραίτητο να το κάνουμε αυτό. Για να είμαστε σαφείς, η θέση μας είναι ότι τα διμερή και ιστορικά ζητήματα πρέπει να παραμένουν εκτός της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Είπατε καλά ότι η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ είναι μια διαδικασία εξευρωπαϊσμού, όχι διαμερισμού, και έτσι πρέπει να είναι. Αυτή ήταν η θέση μας στο ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα, ενώ ήταν στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο Schallenberg.

Τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια πρότυπη χώρα όσον αφορά τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Τα έχετε κάνει όλα καλά», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν επομένως της γνώμης ότι θα ήταν δίκαιο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν.

«Μπορείτε να βασιστείτε στην αυστριακή υποστήριξη σε αυτό το ζήτημα, επειδή τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μέρος της πολιτικής μας για την ασφάλεια, την πολιτιστική και οικονομική. Δεν θέλουμε να δούμε κενό χώρο στο χάρτη της ΕΕ στο νότο στο μέλλον», είπε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έναρξη των συνομιλιών είναι ένα μεγάλο λάθος», δήλωσε ο Bujar Osmani.

Ευχαρίστησε την Αυστρία για τη συνεχιζόμενη και ανεπιφύλακτη υποστήριξή της υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΕ χωρίς καθυστέρηση.

«Η Αυστρία είναι ένας από τους πιο στενούς υποστηρικτές και οικονομικούς μας εταίρους, καθώς και σταθερός και δυναμικός υποστηρικτής της διεύρυνσης της ΕΕ. Η Αυστρία υποστήριξε σθεναρά τη Βόρεια Μακεδονία να διοργανώσει μια διακυβερνητική διάσκεψη έως το τέλος του έτους», δήλωσε από την μεριά του ο Osmani.

«Αυτή η επίσκεψη μου σήμερα είναι το αποκορύφωμα μιας μίνι περιοδείας στα κράτη μελη της ΕΕ που είναι άμεσοι γείτονες στα Βαλκάνια και που ως εκ τούτου αντιπροσωπεύουν τους πιο άμεσους, τουλάχιστον, στενότερους υποστηρικτές μας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό είναι λογικό επειδή η σταθερότητα, η ανάπτυξη, η πρόοδος στα Βαλκάνια ενδιαφέρει άμεσα τους γείτονες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Δημοκρατίας της Αυστρίας. Ως άμεσοι γείτονες, οι γειτονικές χώρες έχουν την καλύτερη εικόνα, τη μεγαλύτερη γνώση της κατάστασης στην περιοχή, η οποία σίγουρα καθιστά την υποστήριξή τους και τη γνώμη τους ακόμη πιο σημαντική», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Bujar Osmani./ibna