Ενισχύουν τις σχέσεις τους Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία

Ενισχύουν τις σχέσεις τους Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία

Η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με δήλωση της Προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας τη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Mustafa Sentop συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski στην πρωτεύουσα Σκόπια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Sentop και Pendarovski αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις ευκαιρίες για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Τουρκίας-Βόρειας Μακεδονίας με το πνεύμα μιας ισχυρής φιλικής συνεργασίας.

Ο Pendratovski είπε ότι οι δύο χώρες συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή με τη συμμαχία τους μέσα το ΝΑΤΟ.

Οι Sentop και Pendarovski εξέφρασαν την προσδοκία τους για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας.

Κατά τη συνάντηση, ανταλλάχθηκαν απόψεις και πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και στις δύο χώρες και τη γενική κατάσταση στην περιοχή σχετικά με την πανδημία κορωνοϊού.

Ο Pendarovski εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Τουρκίας στη Βόρεια Μακεδονία και τόνισε ότι η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η αμοιβαία υποστήριξη των κρατών αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ο Sentop έφτασε στη Βόρεια Μακεδονία για να παρακολουθήσει τους εορτασμούς της Ημέρας της Τουρκικής Γλώσσας. Συναντήθηκε επίσης με τον ομόλογό του Talat Xhaferi και τον πρωθυπουργό Zoran Zaev.

Ο Τούρκος Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης εγκαινίασε επίσης την έκθεση με τίτλο «Η Ιστορική Περιπέτεια της Τουρκικής Τοξοβολίας», που διοργανώθηκε από το Τουρκικό Ινστιτούτο Yunus Emre (YEE) και το Archers Foundation./ibna