Ρουμανία: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύγκλιση του Κοινοβουλίου

Ρουμανία: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύγκλιση του Κοινοβουλίου

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνοδος του Κοινοβουλίου κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου Klaus Iohannis. Πραγματοποιήθηκαν δυο ξεχωριστές συνεδριάσεις, υπό την προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή και του πρεσβύτερου γερουσιαστή αντιστοίχως.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση σχηματίζονται οι επιτροπές που θα ελέγξουν την εγκυρότητα της εκλογής των νέων μελών του Κοινοβουλίου, οι οποίες αποτελούνται από 30 βουλευτές και 15 γερουσιαστές αντιστοίχως. Μόλις κυρωθεί η εκλογή των 2/3 των μελών των δύο σωμάτων και ορκιστούν οι βουλευτές και γερουσιαστές, θεωρείται ότι συνήλθαν νομίμως και συγκροτήθηκαν η Βουλή και η Γερουσία.

Ακολούθως εκλέγονται οι πρόεδροι των δύο σωμάτων και τα μέλη των προεδρείων – οι αντιπρόεδροι, οι γραμματείς και οι κοσμήτορες. Επίσης συγκροτούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και σχηματίζονται οι κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η εκλογή των Προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας πραγματοποιείται με μυστική ψηφοφορία. Κάθε κοινοβουλευτική ομάδα δύναται να προτείνει έναν μόνον υποψήφιο.

Τα προεδρεία των δύο σωμάτων σχηματίζονται μετά από διαπραγματεύσεις των ηγετών των κοινοβουλευτικών ομάδων, με βάση των αριθμό των ψήφων που απέσπασαν τα κόμματα στις εκλογές και ακολουθεί μυστική ψηφοφορία.

Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου εξελέγησαν συνολικά 466 μέλη του Κοινοβουλίου – 330 βουλευτές και 136 γερουσιαστές, σύμφωνα με τις λίστες της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (Biroul Electoral Central).

Το PSD έχει εκλέξει 47 γερουσιαστές και 110 βουλευτές, το PNL – 41 και 93 αντιστοίχως, η Συμμαχία USR PLUS – 25 και 55 και η Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων (AUR) – 14 και 33. Το UDMR απέσπασε 9 έδρες στη Γερουσία και 21 στη Βουλή. Δεκαοκτώ είναι και οι βουλευτικές έδρες που δόθηκαν στους εκπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων.

Ο πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, δήλωσε χθες βράδυ ότι όλα τα μέλη της ομάδας των βουλευτών των εθνικών μειονοτήτων τέθηκαν σε απομόνωση επειδή ένας εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι νοσεί από COVID-19 (κατά πληροφορίες του stiripesurse.ro είναι ο βουλευτής της Ένωσης Ελλήνων) και ότι αυτό το γεγονός δημιουργεί πρόβλημα στη συγκρότηση του νέου Κοινοβουλίου.

Νωρίτερα ο εν λόγω βουλευτής είχε συζητήσεις με πολιτικούς του κεντροδεξιού χώρου.

Επίσης, ο Marcel Ciolacu ανακοίνωσε ότι θα έχει σήμερα συζήτηση με τον πρώην δήμαρχο του πρώτου τομέα του Βουκουρεστίου, Daniel Tudorache, σχετικά με το αν επιθυμεί ή όχι να εισέλθει στη Βουλή, δεδομένου ότι διώκεται ποινικά. Ο Ciolacu διευκρίνισε ότι αν ο Tudorache εισέλθει τελικά στο Κοινοβούλιο, δεν θα ανήκει στην ΚΟ του κόμματός του./ibna