Ρουμανία: Συμφώνησαν PNL, USR-PLUS και UDMR για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ρουμανία: Συμφώνησαν PNL, USR-PLUS και UDMR για το σχηματισμό κυβέρνησης

Τα κόμματα PNL, USR-PLUS και UDMR συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για την κατανομή των υπουργείων και των αξιωμάτων. Επίσης ολοκλήρωσαν χθες τις συζητήσεις, διαμορφώνοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα και τον τρόπο εργασίας στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού. Η συμφωνία σχηματισμού του κυβερνητικού συνασπισμού PNL, USR PLUS και UDMR θα υπογραφεί απόψε στις 19:00, στο Κοινοβούλιο.

Οι ηγέτες του PNL, USR-PLUS και UDMR συμφώνησαν μετά από συζητήσεις που διήρκεσαν δέκα ώρες, να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Florin Cîțu, στην οποία το PNL θα έχει 9 υπουργεία, το USR – 6 και το UDMR – 3, ενώ προβλέπονται και δύο θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνησης. Συμφωνήθηκε επίσης την Προεδρία της Βουλής να αναλάβει πρόσωπο από το PNL και της Γερουσίας, υποψήφιος από το USR PLUS.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του PNL, Ludovic Orban, το PNL θα έχει τα εξής εννέα υπουργεία στη μελλοντική κυβέρνηση: Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Ενέργειας, Γεωργίας, Πολιτισμού και Εργασίας.

Το USR PLUS θα έχει τα χαρτοφυλάκια: Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Υγείας, Ευρωπαϊκών Πόρων, Έρευνας, Οικονομίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος.

Στο UDMR θα περιέλθουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Αθλητισμού. euractiv.ro

Έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει στο PNL για τα υπουργεία που παραχωρήθηκαν στο USR-PLUS. Τις υποχωρήσεις χάριν του USR για να πάρει ο Orban την προεδρία της Βουλής επισημαίνουν και οι αναλυτές, σημειώνοντας παράλληλα και τις υπέρμετρες σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα  απαιτήσεις του Barna. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι το PNL δεν θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ότι ο Citu δεν θα μπορέσει να επιβάλει την πολιτική του και ότι από την κόντρα με τον Klaus Iohannis, ο Orban βγήκε ενισχυμένος σε προσωπικό επίπεδο, αδυνατισμένος όμως σε κυβερνητικό επίπεδο, αφού ούτως ή άλλως τα υπουργεία  Άμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών ελέγχονται από τον Πρόεδρο της χώρας.

Αντίστοιχα επισημαίνουν οι αναλυτές ότι και ο Ciolacu βάζοντας πρώτο τον εαυτό του, που δεν θέλησε να “τεθεί υπό”, αναλαμβάνοντας αντιπροεδρία Βουλής ή Γερουσίας, απαγόρευσε -για να μην έχει κάποιο κομματικό μέλος αξίωμα ανώτερο του προέδρου του κόμματος στο Κοινοβούλιο- σε μέλη του PSD να είναι υποψήφιοι για κοινοβουλευτικά αξιώματα – στερώντας τα από το κόμμα του.

Πριν λίγο, έγινε γνωστή και η ακριβής κατανομή των υφυπουργικών αξιωμάτων της μελλοντικής νέας κυβέρνησης καθώς και των νομών όπου κάθε κόμμα θα έχει το δικαίωμα να διορίσει νομάρχη.

Όπως ανέφεραν στο G4Media.ro πολιτικές πηγές, από τους 80 υφυπουργούς που θα έχει η κυβέρνηση Cîțu, το PNL θα διορίσει 42, το USR Plus – 26 και το UDMR – 12.

Το Συμβούλιο των Ενωσιακών Εκπροσώπων (Consiliul Reprezentanților Unionali – CRU) του UDMR που συνεδρίασε χθες online, αποφάσισε τα εξής: αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα αναλάβει ο πρόεδρος του UDMR, Kelemen Hunor (ο οποίος συναντήθηκε ήδη με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Viktor Orban), το υπουργείο Ανάπτυξης θα αναλάβει ο γερουσιαστής Cseke Attila, το Περιβάλλοντος ο γερουσιαστής Tanczos Barna και το χαρτοφυλάκιο Νεολαίας και Αθλητισμού θα περιέλθει στον Carol Eduark Novak, παραολυμπιακό ποδηλάτη και πρόεδρο της Ρουμανικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας./ibna