Μαυροβούνιο: To ŽPM ζητά την τοποθέτηση περισσότερων γυναικών σε ηγετικές θέσεις στην Εθνοσυνέλευση

Μαυροβούνιο: To ŽPM ζητά την τοποθέτηση περισσότερων γυναικών σε ηγετικές θέσεις στην Εθνοσυνέλευση

Ο Σύνδεσμος «Πολιτικό Δίκτυο Γυναικών» του Μαυροβουνίου (ŽPM) κάλεσε την ομάδα εργασίας να συντάξει πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού της Εθνοσυνέλευσης, ορίζοντας ότι τουλάχιστον ένας αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου πρέπει να είναι γυναίκα.

Στην πρωτοβουλία που στάλθηκε στα μέλη της Ομάδας Εργασίας, το ŽPM επεσήμανε ότι, από την καθιέρωση του πολυκομματικού συστήματος, μόνο μία γυναίκα έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, ενώ πριν από λίγες ημέρες η Branka Bošnjak εξελέγη η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση για την εκλογή της Bošnjak, το ŽPM τόνισε ότι ο τρόπος επιχειρηματολογίας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε εκείνη την περίσταση στην Ολομέλεια, ενθαρρύνει επιπλέον την πεποίθηση ότι πλέον στο Μαυροβούνιο υπάρχει ενημέρωση γύρω από την ανάγκη τοποθέτησης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στην Εθνοσυνέλευση.

«Επισημαίνουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των συλλόγων και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, ανεξάρτητα από τη μέθοδο ψηφοφορίας τους, τόνισαν σαφώς στις συζητήσεις τους τη σημασία της εκλογής μιας γυναίκας στη θέση αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης,» σημειώνει το ŽPM σε δήλωση.

Αναφέρεται ότι το αίτημα για καθιέρωση υποχρεωτικής εκλογής τουλάχιστον μιας γυναίκας ως Αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης απορρέει από το γεγονός ότι η τρέχουσα πρακτική στο Μαυροβούνιο καταδεικνύει ότι σημαντικά βήματα για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στη λήψη αποφάσεων πραγματοποιούνται μόνο όταν αυτά ορίζονται ως επιτακτική νομική υποχρέωση.

Το ŽPM δήλωσε ότι, σε όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες, τουλάχιστον μία γυναίκα υπηρετεί ως αντιπρόεδρος τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς αυτή είναι μια απολύτως κοινή πρακτική στο βαθμό που δεν υπήρξε ποτέ ανάγκη να οριστεί μέσα σε ένα σαφές νομικό πλαίσιο. /ibna